Home RuimteTuin Slakken in de tuin; wat kun je ertegen doen!

Slakken in de tuin; wat kun je ertegen doen!

Door Marieke
Slakken

Je hebt een prachtige courgetteplant of aubergineplant in je tuin en denkt over een tijdje te kunnen smullen van een heerlijke aubergine of courgette; maar helaas, de slakken zijn je al voor geweest en er zijn flinke happen uit de groene genomen.

Je denkt op een prachtige dag met je blote voeten op je gazon te kunnen lopen, maar voor je het weet stap je in zo’n glibberige slak die op jouw gazonnetje loopt. Slakken; ze kunnen een ware plaag zijn in jouw tuin.

Slakken

Slakken worden vooral actief tijdens regenachtig en vochtig weer, maar ook ‘s nachts zul je ze veel vinden. In de tuin kom je vooral de naaktslak en de huisjesslak tegen die je planten aanvreten. Beide soorten vermeerderen zich doordat ze eitjes leggen, flink wat eitjes. Ze kunnen wel zo’n 30 tot 400 eitjes leggen en die vormen al snel een ware plaag in je tuin.

Een slagveld in je tuin

Slakken vreten vooral bladeren en stengels van planten aan in je tuin. Dat is een heel vervelend gezicht al die aangevreten bladeren van de planten die jij met zorg hebt uitgezocht. Daarnaast laten slakken ook een vies en slijmerig spoor achter. En je moet oppassen dat je niet met je blote voetjes op zo’n slak stapt.

Slakken ruimen bladeren op, maar ze dienen ook als voedsel voor egels en vogels. Je kunt ze bestrijden met een chemisch middel, maar daarmee bestrijd je niet alleen de slak, ook de vogels en egels kunnen door dit middel ziek worden. Het beste kun je slakken op een biologische manier bestrijden. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel.

Slakken voorkomen door middel van planten

Door middel van bepaalde planten kun je ook voorkomen dat de slakken je tuin binnenglijden en je planten aanvreten. Er zijn een aantal planten die een afschrikkend effect op deze beesten hebben. Denk aan:

  • Kruiden als tijm, salie en bieslook
  • Tomaat
  • Oost-Indische kers
  • Vingerhoedskruid
  • Lavendel
  • Knoflook

Door deze planten en kruiden toe te voegen in je tuin, zul je minder last van deze dieren hebben. Er zijn ook zaken die juist slakken aantrekken. Zorg ervoor dat deze niet in de tuin aanwezig zijn. Denk aan coniferen, vijvers, bladhopen, composthopen en boomschors.

Daarnaast zijn slakken dol op hosta’s, aardbeienplanten, sla, afrikaantjes en dahlia’s. Wil je geen slakken in je tuin, dan kun je deze planten beter niet in je tuin zetten.

Slakken bestrijden

Je weet nu wat deze weekdieren lekker vinden en wat niet. Dat zal al een heleboel slakken kunnen voorkomen. Natuurlijk kun je ze niet helemaal tegenhouden. Er zijn nog meer manieren hoe je ze kunt bestrijden.

Scherpe ondergrond
Slakken hebben ook een hekel aan cacaodoppen. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor scherpe ondergrond. Ook zou je gebruik kunnen maken van schelpen, dennennaalden of split en deze rond je plant aanbrengen.

Koperringen
Ook kun je koperringen aanschaffen en deze rond je planten plaatsen. Een slak kan namelijk niet over koper heen kruipen.

Biervallen
En wist je dat een slak gek ik op bier? Graaf op diverse plekken potjes in de grond die je vult met bier. De slakken zullen hier in vallen en van het bier drinken. De volgende dag kun ze allemaal uit het potje verwijderen.

Bestrijdingsmiddelen
Er zijn ook betere bestrijdingsmiddelen die onschadelijk zijn voor de vogels en de egels. Let daar wel op bij de aanschaf van deze middelen. Het zou ook jammer zijn dat de natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals vogels en egels niet meer in je tuin komen.

Met de hand
Met de hand weghalen kan ook. Maak ‘s avonds laat en ‘s ochtends vroeg een rondje door je tuin en haal elke slak weg. Maar dat kan wel even een bezigheidje zijn als er veel van in je tuin je lopen.

Uitgeholde meloen
Een uitgeholde meloen is een ideale schuilplaats voor de slak. Leg deze in de avond in je tuin en de volgende dag kun je heel veel slakken in één keer vangen.

Wat doe jij om slakken tegen te gaan in je tuin?

Related Posts