Home Wonen Superbudget; schoonmaken met azijn

Superbudget; schoonmaken met azijn

Door Marieke
schoonmaakazijn

Superbudget; azijn is namelijk echt goedkoop. Voor zo’n 45 cent heb je een fles schoonmaakazijn in huis. Iedereen heeft wel een fles in de kast staan, maar je kunt er nog veel meer mee dan je dacht. In dit artikel geven we 16 tips wat jij kunt doen met azijn. En daarmee bespaar je flink wat kosten op je schoonmaakmiddelen. En als het dan nog echt een wondermiddel blijkt te zijn …

Waterkoker ontkalken

Giet een scheut azijn in je waterkoker en vul deze verder met water. Laat het water koken. Daarna kun je zo de kalkaanslag uit je waterkoker verwijderen. Voor een beter behoud van je waterkoker, en jij hebt geen ‘kalkdingetjes’ meer in je thee drijven. Laat je waterkoker nog wel een keer of 3 koken met schoon en vers water.

Koffiezetapparaat ontkalken

Ditzelfde trucje kan ook met een koffiezetapparaat en je senseo-apparaat. Spoel het een keer door met water en een scheutje azijn. Daarna nog even een keer of 3 door laten lopen met schoon water en jij kunt weer genieten van een heerlijk bakkie leut!

Strijkijzer ontkalken

Heeft jouw strijkijzer een stoomfunctie, dan is het verstandig om deze eens in de zoveel tijd te ontkalken. Ook dit doe je door een scheutje azijn bij het water te voegen.

Kalkaanslag in de badkamer

De badkamer is de plek waar je vaak het meeste last hebt van kalkaanslag; de kranen, de tegels, de douchecabine. En elke schoonmaakbeurt wordt het lastiger om deze aanslag te verwijderen. Azijn is dé oplossing. Weg allesreiniger en dure middeltjes tegen kalkaanslag. Koop schoonmaakazijn en laat je badkamer weer stalend glanzen. Nog beter voor het milieu ook.

WC schoonmaken met schoonmaakazijn

Heel wat liters water wordt er door het toilet gespoeld. Door de kalk die in het leidingwater zit kan er een bruine en harde aanslag in je pot terechtkomen. Giet azijn in de wc pot en laat het een nachtje inweken. Spoel de wc door en de aanslag is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Wasmachine

Je kent vast die reclame wel. ‘Wasmachines leven langer met …’ Azijn dus. Nog een goedkope oplossing ook. Vul wat wasbolletjes met azijn en leg deze in een lege trommel. Laat de wasmachine draaien op 60 of 90 graden. Als je dit 1x per maand doet dan verlengt dat de levensduur van de wasmachine aanzienlijk.

Zweetvlekken in kleding verwijderen

Na verloop van tijd heb krijg je gele zweetvlekken in de oksels van je T-shirts. Vooral bij witte T-shirts zijn die vlekken duidelijk zichtbaar. Vul een emmer met heet water en een scheut azijn en laat je kleding daarin een nachtje weten. Vervolgens was je de kleding in de wasmachine en de vlekken zijn helemaal verdwenen.

Als wasverzachter

Azijn laat geen vervelende geuren achter in je was, de kleuren van je kleding blijven helder en het maakt de stoffen zachter. Het neutraliseert zweetgeurtjes in je kleding en het is ook nog eens goed voor je wasmachine. Azijn verwijdert namelijk zeepresten en kalkaanslag in je wasmachine. Daarom voeg je was azijn toe bij je was.

Insectenbeten

Voorkomen is beter dan genezen; smeer wat azijn op je lichaam en daarmee houd je de insecten van je weg. Dit komt omdat azijn lichaamsgeurtjes neutraliseer en muggen met name op je lichaamsgeur af komen. Hopelijk slaap je wel van de geur van azijn op je lichaam.

Mocht je toch gestoken zijn, dan werkt azijn ook om de pijn van de beet te verlichten en zwellingen door de beet te voorkomen. Daarnaast voorkom je met azijn ook de jeuk van de muggenbeet. Dan kun je toch weer heerlijk slapen.

Stickerverwijderaar

Azijn is nu al een wondermiddel als je de bovenstaande toepassingen bekijkt. Maar wist je dat je ook stickers kunt verwijderen met azijn? Verwijder eerst de sticker en wrijf vervolgens de stickerresten in met azijn. Laat het eventjes inwerken en daarna kun je vrij eenvoudig alle stickerresten weg schrapen.

Ramen zemen

Welk schoonmaakmiddel gebruik jij om je ramen mee te lappen? Neem het goedkope alternatief; azijn, en je krijgt daar gegarandeerd streeploze ramen voor terug. Schoonmaakazijn verwijdert namelijk het vet op je ramen. En vet is een van de oorzaken van vieze ramen die jou het uitzicht belemmeren.

Neutraliseert geurtjes

Last van vieze geurtjes in je huis? Maak alles schoon met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn neutraliseert nare geurtjes. Dat is toch een veel betere en goedkopere oplossing dan die dure en schadelijke luchtverfrissers.

Shampoo

Jeuk? Roos? Vet haar? Schilfers? Haaruitval? Laat je haar glanzen door het eens met azijn te wassen. En het wordt veel zachter. Bovendien helpt het ook tegen hoofdhuidproblemen. Spoel je haar daarna wel goed uit met water om het nare azijngeurtje in je haar te voorkomen.

Aangekoekte pannen

Had je je aandacht even ergens anders op gericht en is nu je pan helemaal aankoekt? Vul de pan met water en een flinke scheut azijn. Laat het daarna een kwartiertje koken en de aangekoekte etensresten kun je zo weg borstelen.

Behang verwijderen

Meng water met een scheutje azijn en spuit dit op je oude behang. Laat het even intrekken en je haalt zo hele banen behang van je muur af! Daar heb je geen stoomapparaat voor nodig!

De tuin

Groene aanslag in je tuin en onkruid? Azijn is het ideale middel en de groene aanslag en onkruid verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Waar gebruik jij azijn voor?

 

Related Posts