Home RuimteTuin Plantenbakken in je tuin; welke kies je?

Plantenbakken in je tuin; welke kies je?

Door Marieke
Plantenbakken

Ben jij zo langzamerhand al aan het nadenken over het inrichten van je tuin? Dan kun je zodra het eerste zonnestraaltje in de lente komt, direct al heerlijk van je tuin genieten. Vele tuinen staan vol met plantenbakken met daarin vrolijke, gekleurde planten of bloemen. Een plantenbak maakt jouw tuin vaak helemaal af. Maar welke plantenbakken kies je? Een plantenbak kan gemaakt zijn van verschillende materialen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje met daarbij de bijzondere kenmerken van dat materiaal.

Cortenstaal

Cortenstaal staat bekend als weervast materiaal. Het is een metaallegering die bestaat uit ijzer waaraan, chroom, nikkel, silicium en ijzer is toegevoegd. Dit staal wordt bij blootstelling aan de buitenlucht bedekt met een roestlaag. Deze roestlaag is tevens een beschermende laag waardoor de plantenbak beschermd is tegen verder doorroesten. De twee grote kenmerken van cortenstaal is de bruinoranje roestkleur, en de zeer lange levensduur. Daarnaast is cortenstaal een onderhoudsarm materiaal en kan de plantenbak het hele jaar door buiten blijven staan.

Hardhout

Hardhout heeft een natuurlijke, warme uitstraling waardoor je tuin ook een meer natuurlijke uitstraling krijgt. Als je kies voor plantenbakken van tropisch hardhout, kies er dan wel een die gemaakt is van hardhout van duurzaamheidsklasse 2. Hardhout heeft in principe geen behandeling nodig. Wel zullen de plantenbakken langzaamaan vergrijzen. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit van de plantenbakken. Ook hardhout is een zeer stevig en duurzaam materiaal waardoor je jarenlang zult genieten van een prachtige plantenbak in je tuin. Hardhout is goed te combineren met allerlei soorten en kleuren planten en bloemen.

Aluminium

Aluminium is zeer licht van gewicht en dat is dan meteen ook het grote voordeel van plantenbakken die gemaakt zijn van aluminium. Ze zijn daarom makkelijk verplaatsbaar, maar zodra ze gevuld zijn met grond en planten, wel zwaar genoeg, zodat de wind geen grip krijgt. Aluminium is daarentegen wel een sterk en slijtvast materiaal. Ook is het bestand tegen corrosie en kan een plantenbak gemaakt van aluminium ook het hele jaar door buiten blijven staan. Door de krasvaste toplaag hoef je ook niet bang te zijn dat er krasjes op de plantenbakken zullen verschijnen. Plantenbakken van aluminium zijn tijdloos en het leuke is dat deze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Zo is er altijd wel een kleur bij die passend is in jouw tuin.

Polyester

Ook plantenbakken van polyester zijn vaak in meerdere kleuren verkrijgbaar. Polyester is net als aluminium licht van gewicht en daardoor makkelijk verplaatsbaar. Polyester plantenbakken zijn vorstbestendig en doordat ze door en door gekleurd zijn ook UV-bestendig. De plantenbakken kunnen dan ook het hele jaar door buiten blijven staan.

Polymeerbeton

Polymeerbeton is een glad materiaal en dat zorgt ervoor dat het zichzelf reinigt tijdens een regenbui. Alle viezigheid spoelt er eenvoudigweg met de regen af. Plantenbakken van polymeerbeton hebben een hoge druk- en treksterkte, vorstbestendig en ook vloeistofbestendig. Ze zijn dan ook volledig waterdicht. Het beton is duurzaam en zal niet slijten. Je kunt dan ook jarenlang plezier hebben van een plantenbak gemaakt van polymeerbeton.

Verzinkt staal

Verzinkt stalen plantenbakken hebben een tijdloze uitstraling en passen in vrijwel elke tuin. De plantenbakken zijn langdurig corrosiebestendig en daardoor zul je jarenlang plezier hebben van een plantenbak die gemaakt is van verzinkt staal. Tevens is dit materiaal zeer onderhoudsarm waardoor je er na het vullen van de bak geen omkijken meer naar hebt. En dat is wel zo prettig.

Welk materiaal plantenbakken heeft jouw voorkeur?

Leestip: Maak je balkon gezellig; 6 tips

Related Posts