Home Wonen Thuisbioscoop creëren; hier let je op!

Thuisbioscoop creëren; hier let je op!

Door Marieke
Thuisbioscoop; hier let je op bij het inrichten ervan

Ga je graag naar de bioscoop om een filmpje te pakken, maar heb je op een koude winteravond eigenlijk geen zin om de deur uit te gaan? Of je hebt jonge kinderen en van een gezellig avondje uit naar een bioscoop komt niet veel meer van? Denk dan eens na over een thuisbioscoop. Het klinkt heel wat, maar het is niet zo ingewikkeld als je denkt. Je moet echter wel goed nadenken over de inrichting van de ruimte. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het creëren van een heuse thuisbioscoop.

Maak een kamer vrij en richt deze in als thuisbioscoop

Verduisterende raambekleding

In de eerste plaats is het natuurlijk wel van belang dat je een kamer in je huis vrij hebt . Of het nu een grote kamer of een kleine kamer is, dat maakt niet zoveel uit. Plak een sfeervol behang op de muur of verf de muren in een warme en sfeervolle kleur. Kijk ook goed naar de raambekleding. Zorg er in eerste instantie voor dat er rolluiken of verduisterende rolgordijnen hangen. Om extra weer te creëren en om geluid te dempen, hang je ook overgordijnen op.

Vloer

Overgordijnen zijn belangrijk, maar het is ook belangrijk om goed na te denken over je vloer. Heb je een kale vloer en moet je nog de keuze maken wat je op je vloer wilt? Overweeg dan een tapijt. Het geluid op harde oppervlakken weerkaatst en daarom is een zacht tapijt beter voor de akoestiek dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Ligt er al een harde vloer zoals laminaat? Dan kun je ook kiezen om een groot vloerkleed in de kamer neer te leggen.

Meubels

Bij de inrichting van de kamer is het natuurlijk ook belangrijk dat je lekker zit. Niet voor even, maar voor zolang de film duurt. Besteed daarom goed aandacht aan de bank of de stoelen die je in de kamer zet. Zorg voor enorme relaxstoelen waarbij zowel de rugleuning als de voetensteun verstelbaar is. Of kies voor een bank waar je heerlijk tegen elkaar aan kunt kruipen. Kies het liefst voor meubilair van stof, dit vanwege de weerkaatsing van het geluid op harde oppervlakken. Bijzettafeltjes waarop je je drinken en al het andere lekkers kunt neerzetten is ook heel handig. Zorg ervoor dat iedereen goed en makkelijk bij het tafeltje kan, neem zo nodig meerdere tafeltjes, zodat iedereen in huis een eigen tafeltje heeft.

TV of beamer

TV

Voor een thuisbioscoop heb je twee mogelijkheden. Je kunt investeren in de zeer goede tv, maar ook in een goede beamer. Let bij het kiezen van een tv wel op de kijkafstand ten opzicht van de grootte van de tv. Heb je een kleine kamer die je wilt inrichten als thuisbioscoop? Kies dan niet voor de allergrootste tv die maar verkrijgbaar is. Want als de verhouding tussen de kijkafstand en de grootte van je tv zoek is, dan zie je elke pixel en bovendien is het niet zo goed voor je ogen en kun je hoofdpijn krijgen. Een te kleine tv zorgt er weer voor dat je gaat turen, en ook dat zorgt voor hoofdpijn. En een avondje bioscoop moet natuurlijk wel ontspannen zijn!

Een vuistregel is:

Meet thuis de afstand tussen de bank en de beoogde plek van de televisie in centimeters en deel dat door 2,4. Dan heb je een indicatie voor de beelddiagonaal in centimeters. Kies vervolgens voor de tv die daar het dichtst bij in de buurt komt qua afmetingen.

Lees ook: Je tv ophangen; hier moet je op letten

Beamer

Om ruimte te besparen kun je ook kiezen voor een beamer die je aan het plafond kunt hangen. Een bijkomend voordeel is dat je hiermee een authentieke bioscoopervaring creëert. Er zijn tegenwoordig short throw beamers verkrijgbaar, dat zijn beamers met een zeer korte projectieafstand en toch kun je op een groot scherm projecteren. Kies je voor een beamer, zorg er dan wel voor dat je een gladde witte muur tot je beschikking hebt, of een scherm aan de muur hangt.

Twee zeer goede beamer voor thuisgebruik in een kleine kamer zijn:

Optoma GT1080E

De Optoma GT1080E is zo’n short throw beamer die zeer geschikt is voor een thuisbioscoop. Je projecteert daarmee al een beeld van 100 inch vanaf 1 meter afstand. Full HD ondersteuning zorgen ervoor dat je voorzien wordt van een scherp beeld.

Epson TW-7000: haarscherp en kleurrijk

De Epson TW-7000 biedt een haarscherp en kleurrijk beeld. Je ziet elk detail van de film haarscherp. Kleuren komen levensecht in beeld en zullen van je scherm afspatten. Ook deze beamer is zeer geschikt voor een heuse bioscoopervaring gewoon bij jouw thuis.

Lees ook: Domotica; maakt jouw huis slimmer!

Geluid

Wil je je bioscoopervaring helemaal compleet maken? Kies naast een beamer ook voor een geluidssysteem met Dolby Atmos-technologie. Het geluid komt dan van alle kanten op je af en daarmee zit je als kijker midden in het geluid. Het geluid wordt naar boven gestuurd, naar het plafond, om deze vervolgens te weerkaatsen naar je luisterpositie. Een draadloze soundbar is handig wanneer je deze via Bluetooth of Wi-Fi met de tv wilt verbinden.

Het is wel van belang dat je audio-apparatuur de Dolby Atmos technologie ondersteunt. Niet alleen de speakers en afspeelapparaten, maar ook de films of series moeten deze techniek ondersteunen. Let er dus op of je Blu-ray of online film deze techniek ook ondersteunt.

Lees ook: Samen klussen? Zo houd je het gezellig!

Related Posts