Home Klustips Roestvrij staal

Roestvrij staal

Door bouwsuper

Roestvrij staal is oorspronkelijk ontworpen toen er gezocht werd naar een nieuw soort metaal voor geweerlopen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het roestvrije staal bleek echter ook voor veel andere toepassingen zeer nuttig te zijn. Het gebruik van roestvrij staal is na de Tweede Wereldoorlog, tijdens de jaren van wederopbouw, flink toegenomen. Tegenwoordig zijn er veel producten die gebruik maken van roestvrij staal. Maar wat zijn nu precies de voordelen?

Roestbestendig

Zoals de naam al doet vermoeden is dit type staal zeer bestendig tegen roest en corrosie. Door het chroom dat in roestvrij staal is verwerkt wordt het metaal beschermt tegen roest.

Hittebestendig

Door het (eerdergenoemde) chroom, en de nikkel die tevens in roestvrij staal is verwerkt is het zeer goed bestand tegen hitte en houdt het onder hoge temperaturen haar vorm vast.

Hygiëne

Roestvrij staal is gemakkelijk te reinigen en daarnaast is de samenstelling van het metaal niet bevorderlijk voor bacteriën en micro-organismen.

Uiterlijk

Roestvrij staal biedt een mooi en modern uiterlijk. Het is gemakkelijk te onderhouden waardoor het lang mooi blijft en kan dankzij verschillende afwerkingen kan er gevarieerd worden in het uiterlijk van het metaal.

Productie

Het metaal is gemakkelijk te produceren. Daarnaast is het eenvoudig om roestvrij staal te lassen, snijden of vervormen.

Elektrische isolatie

Roestvrij staal werkt ook uitstekend als isolatiemateriaal voor elektriciteit. Voor bijvoorbeeld een besturingskast kan dit zeer nuttig zijn. Zo maakt bijvoorbeeld Avedko voor een besturingskast gebruik van RVS.

Kracht/gewicht verhouding

Roestvrij staal heeft een uitstekende en bruikbare kracht/gewicht verhouding. Dit houdt in dat het metaal met relatief weinig gewicht toch veel kracht kan bieden. Voor veel toepassingen kan dit kostenbesparend werken, omdat er dus minder metaal nodig is.

Levensduur

Het metaal heeft een lang bruikbare levenscyclus. Anders gezegd: het metaal blijft zeer lang bruikbaar, wat vanzelfsprekend ook kostenvoordelen met zich meebrengt, omdat vervanging minder vaak hoeft plaats te vinden.

In De Metaalgids vind je meer over de verschillende soorten staal en de eigenschappen.

Related Posts