Home Klustips Radiator wegwerken; zo doe je dat

Radiator wegwerken; zo doe je dat

Door bouwsuper
Radiatoren wegwerken; zo doe je dat

Eigenlijk is een radiator maar een lelijk ding die je woonkamer enorm kan ontsieren. In de meeste huizen worden radiatoren onder een raam geplaatst en kun je er vitrages of overgordijnen voor hangen. Ook kun je je verwarming wegwerken door er een prachtige bankstel voor te plaatsen, zodat de radiator wat meer uit het zicht is. Het nadeel? Het belemmert de warmteafgifte. Tegenwoordig wordt er veel meer tijd besteedt om van de radiator een pronkstuk te maken. Een traditionele radiator kan met enkele simpele aanpassingen omgetoverd worden tot iets prachtigs. Wil jij je radiator wegwerken en ben je op zoek naar ideeën? Lees dan snel verder.

Wat is radiatorbekleding?

Radiatorbekleding is een manier om je radiator weg te werken. Op een stijlvolle manier, passend bij je interieur. Huizen hebben vaak een ouderwetse radiator wat niet in het interieur past en met radiatorbekleding werk je jouw radiator op een nette manier weg. Als je de radiatorombouw op de juiste manier installeert, dan gaat er ebijna geen warmte verloren. Zorg er dus voor dat er aan de onderkant ruimte genoeg is voor de koude luchtstroom en aan de bovenzijde een opening is om warmte lucht de ruimte te laten instromen. Ook de voorzijde van de ombouw is vaak voorzien van openingen om de warmte door te laten.

Radiatorbekleding kun je precies kopen of maken zoals je zelf wilt. Niet alleen qua afmetingen, maar ook qua kleur, materiaal en stijl.

Populaire merken radiatorbekleding

Een radiatorombouw kun je kant en klaar in de winkel kopen. Dat kan, want veel radiatoren hebben een standaard afmeting. Bekende merken zijn Cando, Sentimo en Skandor. Deze zijn te koop bij bouwmarkten als Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach.

De voor- en nadelen van een radiatorombouw

Een radiatorombouw kent niet alleen een aantal voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

De voordelen van een radiatorombouw:

Design
Het oorspronkelijke doel van een radiatorombouw is om de radiator één te laten worden met je interieur. Er zijn zoveel verschillende ontwerpen verkrijgbaar, in zoveel verschillende materialen, dat er zeker voor elk interieur wel een passende ombouw te vinden is.

Veiligheid
Maar het design is niet het enige voordeel. Er is ook radiatorbekleding verkrijgbaar die niet heet wordt. Deze radiatorbekleding is te gebruiken op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven of ideaal als je thuis kleine kinderen hebt rondlopen en je de kans op verbranding aan de verwarming wilt voorkomen.

De nadelen van een radiatorombouw:

Minder warmteafgifte
Als je iets voor de radiator zet, zoals een bank, dan geeft deze minder goed warmte af. Een radiatorombouw kan hetzelfde effect hebben als je de ombouw niet goed plaatst. De fabrikanten hebben het ontwerp van de ombouw zo gemaakt dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Als je een ombouw volledig zelf gaat bouwen is dat iets om rekening mee te houden.

De kosten
Een radiatorombouw heb je niet gratis. Het is best een kostenpost en hoe relatief makkelijk het is om het zelf te maken, het kost je ook tijd.

Lees ook: Verschillende radiatoren uitgelicht

Radiator wegwerken

Verschillende soorten radiatorbekleding

Er zijn verschillende soorten radiatorbekleding verkrijgbaar. Voor elk interieur er zeker een passende ombouw verkrijgbaar.

Hout

Een van de meest voorkomende soorten radiatorbekleding is die van hout. Deze zijn te koop in elke bouwmarkt en eenvoudig in elkaar te zetten. Een houten radiatorombouw kun je ook zelf maken aan de hand van stappenplannen die je zo op internet kunt vinden. Een nadeel is er echter wel; als je de radiatorombouw niet op de juiste manier opbouwt, dan heb je kans op warmteverlies. Daarnaast is hout een natuurlijk materiaal en dat dient onderhouden te worden.

MDF

Daarnaast wordt er ook radiatorbekleding aangeboden van MDF. Het voordeel van MDF is dat het makkelijker te bewerken is dan hout en dat het een heel stevig materiaal is. MDF heeft een minder natuurlijke look maar is wel weer makkelijker te onderhouden. Ook bij MDF moet je er op letten dat je geen warmteverlies creëert.

Metaal

Bijvoorbeeld het merk Sentimo heeft radiatorbekleding van metaal. Metaal is een betere warmtegeleider dan bijvoorbeeld hout, je zult veel meer directe warmte voelen. De kant en klare bekledingen van Sentimo zijn eenvoudig met magneten over je bestaande radiator te hangen. Een ander groot voordeel is dat je het dus ook weer snel en makkelijk kunt loshalen, zodat je erachter kunt schoonmaken. En met veel verschillende uitvoeringen en kleuren is er altijd de perfecte match met jouw interieur te maken.

Glas

Het is ook mogelijk om een radiatorombouw van veiligheidsglas te kiezen. Het merk Cando heeft dat bijvoorbeeld in het assortiment. Dit gehard matglas geeft je interieur een moderne. De glazen horizontale stroken kun je combineren met bijpassende zijpanelen, staanders en vensterbanken.

3 creatieve ideeën

In de bouwmarkt kun je kant en klare radiatorbekleding kopen. Natuurlijk kun je ook je eigen creativiteit naar boven halen en zelf aan de slag gaan. Wij geven je 3 creatieve ideeën.

1 | Maak een radiatorombouw bankje

Maak een leuke ombouw voor je radiator dat tevens een bankje is om op te zitten. Dit kan in de woonkamer, maar ook in de slaapkamer. Een voorwaarde is wel dat het een lage radiator is, zodat je er ook makkelijk op kunt zitten.

Is de ombouw af? Creëer er dan een gezellige zithoek van loungeplek van door er leuke, gezellig een zachte kussens op te plaatsen. In de winter een heerlijk warm plekje zo.

2 | Radiatorombouw als (boeken)kast

Van de radiatorombouw kun je ook direct een kast maken waarin je boeken, cd’s, dvd’s of anderszins in opbergt. Dat is niet alleen creatief, maar ook nog eens ruimtebesparend. En maak je de bovenzijde ook mooi? Dan kun je er ook kussentjes op leggen en heb je de zitplek beschreven bij nummer 1.

3 | Laat het juist opvallen

De één wil de radiator wegwerken, de ander laat de radiator juist extra opvallen door deze te schilderen in een opvallende accentkleur. Daarmee wordt een radiator ineens een pronkstuk in elke ruimte.

Bekijk hier diverse klant-en-klare ombouwsystemen

Lees ook: Een radiator ombouw zelf maken
Lees ook: Gasverbruik verlagen; 7 tips!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.