Home Wonen Gasverbruik verlagen; 7 tips!

Gasverbruik verlagen; 7 tips!

Door Marieke
Gasverbruik verlagen; zo doe je dat!

Menigeen huishouden gebruikt jaarlijks flink wat gas. Er zijn tips waardoor je het gasverbruik verlagen voor iedereen mogelijk is. Volg je die tips op, dan is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Al scheelt het maar een paar tientjes op jaar basis. Als we allemaal ons steentje bijdragen dan kan het gasverbruik flink verminderd worden en leveren we allemaal een grotere bijdrage aan het milieu. Allemaal druppels bij elkaar wordt immers een grote plas.

Zet de thermostaat een graadje lager

Met elk graadje lager op de thermostaat bespaar je zo’n 7% gasverbruik. Ook bij een temperatuur van 19 graden in plaats van 20 graden kan het nog comfortabel zijn in huis. Overdag kun je misschien een dikkere trui aantrekken als je het koud hebt, en ‘s avonds kun je heerlijk met een kop thee onder een warm dekentje op de bank zitten. En dat ene graadje lager levert jou zomaar een flinke besparing op.

Verwarming lager zetten als je gaat slapen en als je weggaat

Waarom zou je je huis verwarmen als er toch niemand in huis aanwezig is of als je gaat slapen? Als je weggaat, zet dan de thermostaat op 15 graden. Nee, dat hoeft zeker niet als je even een boodschapje gaat doen, maar als je een aantal uren van huis bent of gaat werken, dan levert jou dat zomaar flink wat euro’s op. Zorg er wel voor dat alle tussendeuren gesloten houdt. Dan houdt een ruimte langer zijn warmte vast.

De verwarming kun je al een uur voordat je weggaat of naar bed gaat lager zetten. De warmte blijft nog zeker wel een uur in de ruimte hangen. Ook op deze manier kun je je gasverbruik verlagen.

Tochtstrips

Heel veel warmte gaat verloren door de kiertjes bij de ramen, onder de deuren en door de brievenbus. Maak daarom gebruik van tochtstrips en een brievenbusborstel. Daarmee voorkom je dat er koude lucht door de ruimte waait en de verwarming onnodig hoeft te stoken. Minder tocht in huis betekent ook dat het aangenamer is en je daardoor de verwarming weer een graadje lager kunt zetten.

Lees ook: Energiebesparende maatregelen; 10 eenvoudige tips

Een nieuwe hr-ketel

Een nieuwe hr-ketel kost inderdaad een flinke duit, maar deze investering kun je zomaar voor een groot deel terugverdienen. Is jouw cv-ketel als zo’n 15 jaar oud? Overweeg dan eens een nieuwe hr-ketel. Oude cv-ketels verbruiken onnodig veel gas. Een nieuwe cv-ketel is een stuk zuiniger en levert je een besparing op. En dat betekent een lagere gasrekening, maar is ook veel beter voor het milieu.

Een waterbesparende douchekop

Ongeveer 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water. En op jaarbasis brengen we heel wat uurtjes onder de douche door. Een waterbesparende douchekop kan je al zo’n 45 euro op jaarbasis opleveren. En als je korter doucht? Tel uit je winst!

Gas besparen; zo doe je dat!

Koken

Je gasverbruik verlagen kan ook bij het koken als je nog kookt op gas. Gebruik bijvoorbeeld een snelkookpan om sneller te koken? Of gebruik warm water om je aardappelen, rijst en groenten in te koken. Is jouw gasfornuis aan vervanging toe? Overweeg dan een alternatief door bijvoorbeeld op inductie te gaan koken.

Breng radiatorfolie aan

Een radiator geeft ook warmte aan de achterkant van de radiator af. Deze warmte trekt voor een deel in de muur. Als je radiatorfolie achter je radiator aanbrengt, dan zorgt dat ervoor dat de warmte in het huis blijft.

Kijk ook eens naar je indeling van je huis. Staat bijvoorbeeld de bank voor een groot deel voor de radiator, dan houdt de bank de warmte tegen. Wellicht is het dan goed om eens kritisch naar de indeling van je meubels te kijken.

Lees ook: Besparen op het energieverbruik van de verlichting
Lees ook: 5 tips om energie te besparen bij je ramen

Related Posts