Home RuimteTuin Onderhoud aan je tuin in de winter

Onderhoud aan je tuin in de winter

Door Anne

Met de kerstdagen voor de deur is de kans dat jij in de tuin komt klein. Je gaat er wellicht doorheen om je fiets te pakken, loopt achterom voor de containers of maak je, indien nodig, de tuin sneeuwvrij. Toch zijn er een aantal klussen die je deze winter in je tuin kunt doen, zodat je straks in het voorjaar weer kan genieten van de eerste zonnestralen.

Onderhoud aan je tuin in december

Wanneer het slecht weer is, kun je binnen beginnen met het voorbereiden van je tuin op het voorjaar. Bedenk welke planten je dit jaar wilt zaaien of planten of stel een plan op voor je toekomstige moestuin. Wil je een kas? Of een hoek waarin je de moestuin kan beginnen? Dan kun je nu vast bedenken waar je dit wilt hebben. Ben je niet handig genoeg om dit zelf aan te leggen? Schakel aan het eind van het kalenderjaar vast de hulp van een tuinman in. Zo kun je precies nog een afspraak maken voor de aanleg van je tuin, voordat anderen dat doen.

Wanneer je een dierenvriend bent, hang je alvast wat vogelvoer op. Vogeltjes kunnen wel wat extra’s gebruiken op koude dagen, dus verwen ze goed. Controleer regelmatig of er nog genoeg voer voor de vogeltjes is. Als je dan toch buiten bent: loop gelijk je tuinmeubilair na. Is alles nog compleet en heel? Zoek droge dagen op om je houten tuinbank nog eens te beitsen. Tijdens de kerstdagen kun je een handig iemand aan het kerstdiner vragen of hij of zij zin heeft om binnenkort je tuinkussens te voorzien van een nieuwe laag stof.

Onderhoud aan je tuin in januari

Een nieuw jaar, een nieuwe tuin! Begin met het controleren van je schutting. Is deze nog stevig en helemaal naar wens? Dan heb je geluk. Wanneer je schutting begint te verouderen kun je met de buren overleggen of het niet tijd is voor een nieuwe schutting. In geval van een grote tuin of een duur hek, kunnen jullie beginnen met sparen. Wanneer dit niet het geval is, kun je beginnen met het plaatsen van de schutting als er geen vorst aan de grond is.

Ondertussen kunnen de voegen alvast ontdoen van onkruid. Zoek op internet wanneer je het beste kunt beginnen met het zaaien van je moestuin. Zo kun je bijvoorbeeld in januari al beginnen met het zaaien van aubergine, prei, radijs, sla of spinazie. Zo weet je zeker dat je in het voorjaar of in de zomer kunt genieten van eigen gekweekte groenten.

Welke klusjes zou jij willen aanpakken deze winter in de tuin?

Related Posts