Home RuimteTuin Ook in de winter genieten van het buitenleven

Ook in de winter genieten van het buitenleven

Door Judith

In de tuin zitten in de winter – dat doen we niet zo vaak. Zelfs vlak naast een vuurkorf of buitenhaard is het nog best koud. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste Nederlanders de tuin winterklaar maken en de wintermaanden lekker warm binnenshuis doorbrengen. Toch is dat jammer, want zo mis je heel veel van het buitenleven. Wil jij het hele jaar door genieten van het buitenleven? Dan wordt het tijd voor een veranda!

Wat is een veranda?

Veel mensen verwarren een veranda met een serre. Een serre is een aanbouw aan het huis die voor het grootste gedeelte uit glas bestaat. Het is een vaste binnenruimte die hoort bij het huis zelf. Veranda’s zijn anders. Een veranda kan aan het huis worden gebouwd, maar ook aan de garage of het tuinhuis. De veranda hoor bij de buitenruimte en wordt meestal gebruikt als vast en overdekt terras. Een groot voordeel van de veranda is dat hij in de zomer lekker open is, maar in de winter gemakkelijk bij het huis kan worden getrokken. Bijvoorbeeld met hulp van doorzichtig doek of glazen wanden kan de veranda worden afgesloten van de winterse kou. Zo heb je in de winter een soort serre, maar in de zomer een lekker buitenterras.

De veranda als vierseizoenen-oplossing

In de winter is de veranda te gebruiken als serre. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van een systeem van glazen wanden en een glazen schuifdeur. De veranda wordt vervolgens verwarmd met behulp van terrasverwarming. Zo wordt het aangenaam warm en kun je toch genieten van het buitenleven. Wordt het zomer, dan zet je de kachel uit en schuif je de glazen wanden opzij. In no time heb je een open terras waar je heerlijk kunt genieten van de zon. Van sommige veranda’s kun je zelfs het (glazen) dak wegschuiven zodat je helemaal open in de buitenlucht zit. De serre is vooral geschikt voor de wintermaanden, omdat de wanden vast zitten. Wil je een vierseizoenen-oplossing, dan is een veranda een betere optie. Een overdekte veranda is een prima plaats voor je houten tuinmeubelen, die zo nauwelijks onderhoud nodig hebben.

Voor veel mensen blijft het een droom: in elk jaargetijde volop genieten van de tuin en de frisse buitenlucht. Met een veranda wordt deze droom werkelijkheid. Het mooiste is nog dat je er niet veel ruimte voor nodig hebt. Het formaat van de veranda kan gemakkelijk worden aangepast aan het formaat van je tuin. Zo kun je ook in de winter heerlijk comfortabel genieten van het buitenleven.

 

Related Posts