Home RuimteTuin Moestuin onderhouden in de zomer: 4 handige tips

Moestuin onderhouden in de zomer: 4 handige tips

Door Joanne

Hoe leuk is het om te kunnen eten uit je eigen moestuin? Lekker in het zonnetje genieten van een frisse salade met verse komkommer en tomaatjes. Maar als je eenmaal zo’n eetbare tuin hebt aangelegd, komt er natuurlijk ook onderhoud bij kijken. Tijdens de zomermaanden ben je minder druk met zaaien en vooral bezig met oogsten. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je bij een zomermoestuin goed op moet letten. Wij zetten de tips voor je op een rij!

Tip 1. Zorg voor de juiste moestuingrond

Bij het aanleggen van een moestuin moet je beginnen met een goede basis: de grond. Een goede moestuingrond bestaat vaak uit een mix van zand en klei. Hier kun je eventueel nog plantenresten, oude bladeren of gecomposteerd materiaal aan toevoegen. Er zijn ook kant-en-klare zakken te koop met moestuingrond. Heb je de moestuin al vóór de zomer aangelegd? Dan hoef je alleen maar te bemesten als dat nodig is. Doe dit bij voorkeur in de avond.

Tip 2. Controleer nauwkeurig op onkruid

Controleer de moestuin in de zomer regelmatig op onkruid. Het is namelijk het beste om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Onkruid kan de groei van jouw gewassen in de weg zitten. De planten kunnen minder goed groeien en hierdoor minder oogst opleveren. Dat is zonde van al het werk!

Tip 3. Geef de moestuin regelmatig water

Vooral tijdens de warme en droge weken moet je de moestuin wat vaker water geven. Doe dit het liefst nauwkeurig met een gieter of tuinslang, zodat de bladeren niet te nat worden. Natte bladeren zijn erg gevoelig voor schimmel en beschadigingen. Bewaar die tuinsproeier dus maar gewoon voor het gazon. Gebruik daarnaast het liefst slootwater of opgevangen regenwater. Het is nu nog vroeg genoeg om een duurzame regenton aan te schaffen en alvast wat water op te vangen voor de droge periode! Tegenwoordig zijn er duurzame regentonnen verkrijgbaar met hele mooie designs. Het is dus een stijlvolle toevoeging aan je achtertuin. Kies bijvoorbeeld voor een unieke en moderne vorm of voor een sfeervolle regenton met ingebouwde plantenbak.

Lees ook: Je tuin in tijden van droogte

Tip 4. Oogst zo snel mogelijk

Zodra je iets kunt oogsten, moet je er niet te lang mee wachten. Een grote vrucht kost de plant namelijk veel energie. Dit moet juist worden gestoken in de nieuwe en kleine vruchten. Daarnaast zal de kwaliteit naar beneden gaan als je de oogst te lang laat hangen. Rottende vruchten kunnen ook andere oogst aantasten. Wees er dus op tijd bij!

Related Posts