Het heeft al wekenlang niet geregend en de zon schijnt uitbundig. De eerste tekenen van droogte zijn al goed zichtbaar en in delen van het land is er zelfs al opgeroepen om te letten op het watergebruik. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen door korter te douchen en voorlopig even niet onze auto te wassen. Maar de planten, bloemen en ons gazonnetje hebben wel een slokje water nodig. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze tuin er mooi uitziet, maar we ondertussen wel zuinig doen met ons drinkwater? In dit artikel geven wij je een aantal tips om droogte in je tuin tegen te gaan.
In dit artikel:
Vang regenwater op
Voor deze tip is het nu wel een beetje te laat, maar je kunt maar vast voorbereid op de volgende periode van droogte. Door een regenton te installeren kun je regenwater opvangen. Dit regenwater kun je gebruiken om je planten in je tuin water te geven. Zo gaat het niet ten koste van ons drinkwater.
Gebruik zo mogelijk slootwater
Nederland telt vele sloten. Een deel van de huizen in Nederland grenst aan een sloot. Als jij aan een sloot woont, gebruik dan slootwater om je tuin te besproeien. Als iedereen die aan een sloot woont dit doet, dan wordt er al flink wat van ons schaarse drinkwater bespaard.
Kies voor bodembedekkers
Zorg ervoor dat je tuin zoveel mogelijk bedekt is met planten, bodembedekkers. Groene planten zorgen ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Bijkomend voordeel; je tuin staat vol fleurige bloemen in plaats van dat je zwarte aarde ziet.
Kiezels, grind of schelpen
Ben je wel eens in landen als Italië of Spanje geweest? Daar tuinieren ze vaak met kiezels, grind en schelpen. En dat is niet voor niets. Deze verharding zorgt ervoor dat het water door kan laten als het regent. Maar het zorgt er ook voor dat de grond niet direct in aanraking komt met de zon en daardoor droogt de grond niet uit. Strooi kiezels rond de bomen, bloemen of struiken, zo houd jij de grond koel en vochtig en zullen de planten minder snel uitdrogen.
Zet planten zoveel mogelijk in volle grond
Potten vol met mooie, gekleurde planten staan enorm gezellig in je tuin. Maar planten in potten en bloembakken hebben het veel moeilijker dan planten in de volle grond. Wil je toch plantenbakken in je tuin? Zet deze dan zoveel mogelijk in de schaduw. Ze staan immers heel gezellig in elke tuin!
Gazon
De wortels van gras zijn niet zo diep geworteld. Dit zorgt ervoor dat gras snel uitdroogt en gele plekken gaat vertonen. Ga niet elke dag je gazon sproeien. Sproei liever 2x in de week wat langer en elke dag kort. Als je te kort sproeit, zorgt dat ervoor dat het water niet bij de wortels komt en dat sproeien dus eigenlijk geen zin heeft. Als je lang genoeg sproeit, dan is 2x in de week genoeg om je gazon gezond te houden.
Maai het gras in de zomer ook niet al te kort. Dan is het gras minder kwetsbaar en kan het de droogte doorstaan.
Lees ook: Vlinders in je tuin; top 10 nectarplanten
Hagen en bomen
Hagen en bomen die al lange tijd staan kunnen best wel wat hebben. Deze zijn al diepgeworteld en halen het water dieper uit de grond. Denk er wel aan dat hagen en bomen die nog niet zo lang geleden geplant zijn wel wat meer water nodig hebben.
Denk ook aan de vogeltjes
Vogeltjes lusten ook wel wat drinken. Plaats een waterschaal in de tuin, vul het met water, dat ook de vogeltjes hun dorst kunnen lessen met het water uit de waterschaal. Zet de waterschaal wel op een schaduwrijke plek, anders is het water binnen no-time door de zon verdampt.
Lees ook: Een picknicktafel in de tuin; dit zijn de mogelijkheden
Lees ook: Welk soort gras is het beste voor jouw tuin