Home Gereedschap Een grasmaaier; zo maak je de beste keuze!

Een grasmaaier; zo maak je de beste keuze!

Door Marieke
Grasmaaier; een aantal tips

Het ene gazon is het andere niet en de ene tuinier is ook de andere niet. Voor elk gazon, maar ook voor elke tuinier is er wel een passende grasmaaier te vinden. Als je op zoek bent naar een grasmaaier dan is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden en op een aantal dingen te letten. In dit artikel zetten we verschillende type grasmaaiers voor je op een rij zodat jij een weloverwogen keuze kan maken en met een grasmaaimachine thuiskomt die het beste bij jou en bij je tuin past.

Verschillende type grasmaaimachines

Er zijn grofweg genomen 6 verschillende type grasmaaiers. Welke je kiest hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, de grootte van je gazon, maar ook van jouw budget. We zetten de 6 soorten op een rij met de daarbij behorende kenmerken.

Handgrasmaaier

Een handgrasmaaier is ideaal voor als je een klein gazonnetje hebt en je helemaal niet veel werk hoeft te besteden aan het onderhouden van het gazon. Handgrasmaaier is niet duur en neemt ook niet veel ruimte in beslag in je schuur. Een nadeel kan zijn dat je een handmaaimachine wel zelf moet voortduwen en dat het best zwaar kan zijn.

Elektrische grasmaaier

Een elektrische grasmaaier is wat betreft kwaliteit/prijsverhouding uitstekend. Je hebt daarvoor een veelzijdige grasmaaier. Je moet wel tijdens het maaien opletten voor het snoer. Dat beperkt je enigszins in je bewegingsvrijheid.

Accugrasmaaier

Een accugrasmaaier heeft geen snoer en daardoor heb je meer bewegingsvrijheid omdat je niet steeds in de knoei zit met het snoer. Waar voorheen de accuduur nog zeer beperkt was, is deze nu een stuk verbeterd en kun je prima je gazon in één keer maaien. Het nadeel is dat een accugrasmaaier relatief duur in aanschaf is.

Robotmaaier

De robotmaaier is wellicht wel de meest gewenste grasmaaier, maar zal beslist niet binnen elk budget passen. Een robotmaaier is duur in aanschaf. Het grote voordeel is dat deze maaimachine geheel zelfstandig het gras maait. Hij neemt het werk van je over. Handig toch? Daarmee is deze maaier ideaal voor grotere tuinen.

Benzinemaaier

Heb je een groot gazon in je tuin dan is de benzinemaaier wellicht een optie. Je hebt geen last van snoeren en is ideaal voor als je geen elektriciteit bij handen hebt. Het nadeel van een benzinemaaier is dat deze relatief duur is, maar ook het nodige onderhoud nodig heeft. En hij maakt lawaai.

Zitmaaimachine

Als je echt een groot gazon hebt is een zitmaaimachine toch wel erg comfortabel en makkelijk! Er kleven echter wel grote nadelen aan. De aanschaf is duur, je hebt ruimte nodig om hem op te bergen en het maakt veel lawaai.

Bekijk een groot aantal grasmaaiers op praxis.nl

Lees ook: Onderhoudskalender van maand tot maand voor je gazon

Grasmaaien; waar let je op bij de aanschaf.

De juiste grasmaaier bepalen

Nu je een beetje zicht hebt welke maaimachines er zijn, gaan we kijken waar je op moet letten bij de aanschaf van een grasmaaier. Als eerste bepaal je hoe groot jouw gazon is en welke grasmaaier er het beste bij past. Een richtlijn:

Handgrasmaaier – kleine tuin tot 200m2
Elektrische maaier – middelgrote tuin 200-600m2
Accugrasmaaier – middelgrote tuin 200-600m2
Robotgrasmaaier – middelgrote tot grote tuin vanaf 250m2
Benzinegrasmaaier – grote tuin vanaf 600m2
Zitgrasmaaier – landelijke tuin vanaf 800m2

Extra gebruiksgemak

Grasmaaiers zijn voorzien van opties die het grasmaaien een stuk makkelijker maken. Er zijn grasmaaiers met opvangbak zodat jij niet het gras bij elkaar hoeft te harken. Is er ook de optie waarmee je de maaihoogte kunt instellen, maar lang niet alle machines zijn voorzien van deze optie. Daarnaast zijn er ook maaimachines met een mulchingfunctie waarmee je het gras zo fijn versnippert dat het als meststof voor het gazon kan dienen.

Voordat je een maaimachine aanschaft is het belangrijk om voor jezelf de opties op een rij te zetten die voor jou belangrijk zijn!

Onderhoud

Waar je ook rekening mee moet houden is het onderhoud van een maaimachine. Ook dat kan behoorlijk wat tijd kosten. Na elke maaibeurt is het van belang dat je de messen voorzichtig met een borstel schoonveegt. Als je een benzinemaaier hebt, dan heb je wat meer ouderhoudswerk daaraan te verrichten. Zo moet de olie, benzine, luchtfilter en bougie onderhouden worden, en daarmee ligt ook de onderhoudsprijs van deze machines wat hoger.

En je moet natuurlijk ook de staat van het mes in de gaten houden. Het mes moet scherp zijn voordat je ermee aan de slag gaat. Zorg er daarom voor dat je het mes op tijd slijpt of vervangt.

Met alleen een maaier ben je er niet

Een grasmaaier komt natuurlijk niet heel dicht bij de rand van het gazon, daarom gebruik je een grastrimmer om de randjes en kantjes bij te werken. Zoals hierboven al beschreven is, dienen ook de messen op tijd vervangen te worden. Daarvoor is het handig als je alvast een reservemes in huis hebt liggen. Naast het maaien is het ook verstandig om het gazon 2 keer per jaar te verticuteren. Verticuteren is het verwijderen van onkruid en mos uit je gazon. Met een verticuteerhark kun je ondergrondse wortels doorsnijden en wortels verwijderen. Hierdoor blijft het gras luchtig en wordt het minder snel bruin.

Houd met deze extra kosten rekening als je een grasmaaier aanschaft.

Lees ook: Je tuin in tijden van droogte; tips
Lees ook: Welk soort gras is het beste voor jouw tuin

Related Posts