materiaal

Gepubliceerd op 24 juli, 2018 | door bouwsuper

0

Maak eenvoudig een dichte schutting met Zweeds Rabat

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf hun schutting op te bouwen, in plaats van te kiezen voor een tuinscherm of anders vaste erfafscheiding. Zo is een geheel dichte schutting van Zweeds Rabat populair. Deze stapelbare planken zijn verkrijgbaar in veel verschillende houtsoorten, kleuren en lengtematen. Er is dus altijd een vorm van Zweeds Rabat die bij uw persoonlijke smaak en tuin past. Maar wat kun je nu eigenlijk met Zweeds Rabat? Hieronder lees je alles over de trends van dit moment op het gebied van Zweeds Rabat.

Voordeel Zweeds Rabat

Zweeds Rabat, ook wel potdekselplanken genoemd, is vooral populair door het rustieke landelijke uiterlijk. Daarnaast maak je met deze planken een geheel dichte schutting. Onder alle weersomstandigheden en bij werking van de planken blijft een schutting van Zweeds Rabat altijd gesloten. Daardoor is een schutting van deze potdekselplanken ideaal als je tuin aan een drukke weg ligt of je graag veel privacy in je tuin hebt. Daarnaast zijn deze planken ook heel geschikt voor een dichte achterwand van een overkapping of andere wandbekleding.

Populaire kleuren

Een van de meeste geliefde kleuren van Zweeds Rabat op dit moment is zwart. De zwarte kleur geeft je schutting een robuuste uitstraling. Daarnaast steekt de groene beplanting mooi af tegen een zwarte achtergrond. Kies wel voor zwart gecoat in plaats van zwart gedompeld, met het oog op duurzaamheid. Zwart gedompelde planken vergrijzen namelijk sneller en hebben een kortere levensduur. Andere populaire kleuren zijn grijs en wit.

Deze potdekselplanken worden van veel verschillende houtsoorten gemaakt. Veel voorkomend in het Zweeds Rabat is Lariks Douglas, Grenen, Vuren en Red Cedar. Veel mensen kiezen voor Lariks Douglas vanwege de authentieke warme kleur. Daarnaast is geïmpregneerd Grenen en Vuren geliefd vanwege de langere levensduur, al is niet iedereen fan van de groene kleur die bij deze behandeling hoort. Red Cedar is lichtgewicht gevelbekleding en ideaal voor een afrastering op je dakterras.

Extra brede Zweeds Rabat planken

Zweeds Rabat is over het algemeen in 145 en 190 mm breed. Daarbij is de variant van 14,5 cm de gewone breedte en 19 cm is extra breed. Met een extra brede plank maak je een erfafscheiding met een robuust uiterlijk. Daarnaast heb je minder planken nodig om een dichte schutting te maken, hierdoor ziet het geheel er rustiger uit.

Om ervoor te zorgen dat beide zijde van je schutting hetzelfde aanzicht hebben dien je beide kanten de bekleden. Houd er dan wel rekening mee dat je wat extra hout nodig hebt.

Montage tips

Bij het plaatsen van een schutting met Zweeds Rabat ben je onderaan. Hierbij leg je de breedste kant naar beneden toe. Bij het stapelen van de planken is het belangrijk dat je een paar millimeter tussenruimte aanhoudt, zodat de planken kunnen werken. Onder de invloed van temperatuurwisselingen en vocht gaat Zweeds Rabat namelijk iets uitzetten of krimpen. Zet de planken altijd op twee plaatsen vast met schroeven of rabatspijkers. Zweeds Rabat is relatief zwaar, dus gebruik bij voorkeur 7×7 of 8×8 cm dikke hardhouten palen gebruiken.

Nu ben je helemaal klaar om je eigen geheel dichte schutting van Zweeds Rabat te maken. Toch nog hulp nodig? Er zijn genoeg montage video’s om je op weg te helpen.


Over de auteurReacties zijn niet mogelijk.

Terug naar boven ↑