Home RuimteTuin Stappenplan om zelf een schutting te bouwen

Stappenplan om zelf een schutting te bouwen

Door Judith

Een schutting is niet goedkoop. De kosten lopen echter nog veel meer op als je de schutting door klussers moet laten plaatsen. De meeste schuttingen kun je prima zelf bouwen, waardoor je veel geld bespaart. Of je dit gemakkelijk zelf kunt doen hangt ook af van het type schutting dat je wilt maken. Een betonnen schutting zelf maken is erg moeilijk en wordt dan ook afgeraden. Maar je kunt bijvoorbeeld een houten schutting wel goed zelf plaatsen. Hoe je dat doet? Met dit stappenplan natuurlijk! Voor goedkope houten schuttingen kijk je hier.

Stap 1: meten en afzetten

Je begint natuurlijk met het meten van de afstand waarlangs je de schutting wilt hebben. Vervolgens hang je een touwtje waar de bovenrand van de schutting moet komen. Dit touwtje is later belangrijk om de palen op de juiste lengte te krijgen. Zorg er dus voor dat het touwtje goed strak hangt, want anders zullen de palen in het midden lager zijn dan aan de zijkanten.

Stap 2: gaten graven voor de palen

Bepaal waar de palen voor de schutting komen. Als je een schutting maakt van losse planken, is het de lengte van de planken die bepaald waar de gaten komen. Als je de schutting maakt van standaard schermen is de afstand tussen twee palen meestal 180 cm. Wil je in je schutting een stuk gaas of trellis verwerken? Dan kan de afstand op die plaats anders zijn! De palen moeten zo’n 90 cm diep in de grond worden gezet voor voldoende stevigheid.

Stap 3: snelbeton en palen klaarzetten

Zet de palen klaar waar je ze wilt hebben. Meng dan voldoende snelbeton aan (vergeet je handschoenen niet te gebruiken, want snelbeton is agressief). Zet een paal in het gat en giet er meteen een laag snelbeton omheen. Houd de paal goed recht tijdens het drogen, met behulp van een waterpas. Na zo’n 5 minuten kun je de paal voorzichtig loslaten en na 15 minuten is het beton droog. Doe dit bij alle palen en gebruik het touwtje om te zorgen dat ze netjes in een rij staan.

Stap 4: zaag de palen op de juiste lengte

De palen van de schutting moeten allemaal precies even hoog zijn. Dat controleer je met het touwtje. Zijn de palen wat te lang, dan zaag je er een stukje af. Staan de palen goed? Bedek dan de voet van de palen weer met grond zodat de grond en stamp die stevig aan voordat je verder gaat. Weet je niet zeker of de palen allemaal even hoog zijn? Leg een plank horizontaal over twee palen heen en kijk dan met een waterpas of de plank goed horizontaal ligt.

Stap 5: planken of schermen bevestigen

Tuinschermen hang je tussen de palen met behulp van schuttingsteunen. Je hebt meestal twee man nodig om het scherm op zijn plaats te houden terwijl je het vastzet met schroeven. Let er goed op dat het scherm horizontaal hangt. Maak je een schutting van planken? Dan schroef of spijker je de planken direct in de palen vast. Meestal wordt het wisselsysteem gebruikt, waarbij de planken aan voor- en achterkant van de paal elkaar afwisselen. Zaag eventueel de planken op maat zodat de uiteinden altijd precies op een paal uitkomen. Zo kun je ze gemakkelijk vastzetten.

Stap 6: de afwerking van de schutting

Je kunt de schutting op verschillende manieren afwerken. Je kunt bijvoorbeeld de hoeken afwerken met metaalbeslag. Ook de toppen van de palen kun je voorzien van kapjes, waardoor ze minder snel last krijgen van regen. Afhankelijk van de planken of schermen die je hebt gekocht, moet je de schutting misschien ook nog beitsen. Een schutting van Douglas hout kun je op een speciale manier behandelen om het langer mee te laten gaan.

 

Als jouw tuin toe is aan een nieuwe schutting, kun je die het beste zelf plaatsen. Het is niet echt een moeilijke klus, al is het wel flink wat werk. Maar het levert ook snel resultaat en bovendien bespaar je er veel geld mee. Is jouw tuin er klaar voor?

Related Posts