Home Klustips Een houten schutting schilderen: 6 tips

Een houten schutting schilderen: 6 tips

Door Joanne

Veel mensen hebben een houten schutting achter het huis staan als tuinafscheiding. Het is een mooie en praktische manier om de inkijk in je tuin te verminderen. Nu de lente voor de deur staat, willen we natuurlijk dat alles er weer netjes uitziet. Een likje verf is daarom niet overbodig. Of misschien ga je wel een hele nieuwe schutting plaatsen samen met de buren. Wij delen in ieder geval een aantal handige tips voor het schilderen van een houten schutting. Wie weet komt het goed van pas.

Tip 1: Maak de schutting goed schoon

Het is heel belangrijk dat de schutting goed schoon is voordat je gaat schilderen. Anders zal de verf niet goed hechten. Begin eerst met het schrobben van het hout met een harde borstel of gebruik een hogedrukreiniger. Daarna kun je het hout ontvetten met een allesreiniger. Kies een product wat niet schadelijk is voor het milieu.

Tip 2: Schuur de houten schutting

Naast het reinigen is het verstandig om het hout te schuren. Hoe gladder het oppervlak is, hoe mooier je het uiteindelijk kunt verven. Zeker bij een oude schutting is dit een belangrijke stap. Hiermee kun je de laatste oude verfresten verwijderen. Maak de schutting na het schuren helemaal stofvrij met een borstel.

Tip 3: Vergeet niet de ondergrond te beschermen

Ook buiten is het slim om de ondergrond te beschermen. Zo beschadig je het gras of de tegels niet. Gebruik hiervoor plastic afdekfolie of een paar oude doeken. Oude kranten zijn ook een optie, maar deze waaien buiten snel weg.

Tip 4: Breng minimaal twee lagen beits aan

Om de schutting zo goed mogelijk te beschermen, moet je minimaal twee lagen beits aanbrengen. Je kunt deze grondverf eventueel verdunnen met terpentine zodat het dieper in het hout trekt. Laat de beits tussendoor goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Tip 5: Gebruik de juiste verf

Als de beits helemaal opgedroogd is, kun je aan de slag met de verf. Zorg ervoor dat je de juiste verf kiest voor buiten en dat het een goede kwaliteit heeft. Koop bijvoorbeeld een mooie buitenverf/buitenlak van het verfmerk sikkens bij Colorstore.nl. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Tip 6: Koop kwasten en verfrollers van goede kwaliteit

Voor een strak resultaat moet je kwasten en verfrollers gebruiken van een goede kwaliteit. Strijk een nieuwe verfkwast altijd eerst over een ruw oppervlak (stukje schuurpapier) voordat je het gebruikt. Zo laten alle losse haren los en komen deze niet in de verf terecht.

Related Posts