Home RuimteTuin Is jouw tuin klaar voor de lente?

Is jouw tuin klaar voor de lente?

Door Maxime

De lente staat ongeduldig te wachten op haar intreden. Het zonnetje komt weer door en na die donkere maanden binnen hebben we weer zin om lekker te gaan genieten van de tuin. Maar helaas ziet de tuin er na zo’n winterperiode vaak redelijk verloederd uit, tijd om dit te aan te pakken!

Opruimen

Begin met een schone lei. Ruim de takken, bladeren en andere grote viezigheden op zodat de nieuwe natuur ruimte heeft om zich te laten zien. Misschien is jouw zitplek in de tuin ook wel gebruikt als opslag en staat dit helemaal vol met spullen. Ruim dit ook op. Zorg dat er weer een fatsoenlijk terras te zien is en er een mogelijk is om te kunnen zitten buiten.

Poetsen

Zodra er plek is om te poetsen is het tijd om je terras eens goed te schrobben. Doe dit eerst simpel met wat water, en een hiervoor geschikte tool. Heb je nou echt grondige plekken te behandelen, gebruik dan een hiervoor geschikt middel zodat het er allemaal weer fris uitziet. Heb je een andere verharding liggen dan tegels? Geef ook deze verhardingen een opfrisbeurt. Hark bijvoorbeeld het grind of het zand goed op zodat het weer lucht krijgt en de beschermde schone verharding aan de bovenlaag komt te liggen.

Het is ook direct een mooi moment om de ramen te wassen! Hoe saai het poetsen voor sommige ook is, je zult merken dat als het allemaal weer fris is de tuin al direct luchtiger en opener aanvoelt.

Onderhoud

Dan is het de beurt aan de natuur in jouw tuin. Die heeft de hele winter waarschijnlijk stil gelegen en kan er na zo’n periode soms wat achterstallig uitzien. Per tuin is het natuurlijk verschillend wat er moet gebeuren, maar hark bijvoorbeeld het gazon schoon van bladeren en takken, schoffel het onkruid weg, verwijder beplanting die de winter niet goed heeft overleefd en snoei eventueel wat beplantingen zodat deze weer mooi kunnen uitlopen.

Decoreren

Nu komt hetgeen waar je alle bovenstaande stappen voor hebt uitgevoerd, het decoreren. Op het terras kunnen weer vrolijke kussens en kleden, de tafel mag weer worden gedekt en de lampjes mogen ook weer worden opgehangen voor die gezellige avonden buiten. En zet ook eens wat mooie lentebloemen op de tafel.

In de tuin komen de beplantingen uit en deze kun je aanvullen met krokussen of andere bloemen. Denk vooral aan de kleur. Laat verschillende kleuren afsteken bij het doffere groen en bruin uit de winter.

Heb jij al zin in de lente?

Related Posts