Home Ruimte Laat je ouder wordende ouders langer in hun eigen huis wonen

Laat je ouder wordende ouders langer in hun eigen huis wonen

Door bouwsuper
Langer thuis blijven wonen

Zelfstandig wonen is voor de meeste mensen van groot belang. Ook mensen die een dagje ouder worden zeggen vrijwel altijd dat ze thuis willen blijven wonen. Maar wat als je ouder wordende ouders hulp nodig hebben bij een aantal van hun dagelijkse activiteiten? Gelukkig zijn er veel manieren om je bejaarde ouders te ondersteunen, zodat ze langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Mobiliteitshulpmiddelen

Als één of beide ouders problemen hebben met hun mobiliteit of niet helemaal stabiel zijn, zijn er een aantal praktische oplossingen om de situatie te verbeteren. Zo kunnen er bijvoorbeeld beugels aan de muren worden geïnstalleerd op plekken waar een oudere extra ondersteuning nodig kan hebben. Hierbij kun je denken aan plaatsen als het toilet of de badkamer, zodat deze veilig gebruikt kunnen worden. Ook beugels bij bijvoorbeeld het bed kunnen je ouders helpen om er beter zelfstandig in en uit te kunnen. Zo kan het risico op vallen geminimaliseerd worden.

Als je bejaarde ouders in een huis met twee verdiepingen wonen, kan de trap een probleem worden. Als ze de trap niet meer kunnen gebruiken of als je je zorgen maakt dat ze misschien niet veilig zijn, denk dan eens aan de installatie van een huislift. Deze zal hen in staat stellen om het hele huis veilig en probleemloos te bereiken. Een andere (wellicht goedkopere) oplossing is een traplift. Een traplift wordt aan een rails langs de trap geïnstalleerd. Een huislift daarentegen verplaatst zich verticaal door een verdieping heen, dit kan met of zonder een schacht.

Oudere mensen vinden het gebruik van een gewoon toilet soms moeilijk. Door stijfheid of problemen zoals artritis kan het namelijk moeilijk worden om te buigen of te gaan zitten. Een verhoogde toiletzitting kan de gang naar het toilet veel gemakkelijker maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, met of zonder armleuningen.

Andere hulpmiddelen

Stijfheid aan schouders, armen of handen kunnen een slechte grip veroorzaken. Dit kan verschillende handelingen zoals bijvoorbeeld het gebruik van pannen of messen gevaarlijk maken. Gelukkig zijn er diverse eenvoudige hulpmiddelen verkrijgbaar die ergonomisch speciaal ontworpen zijn voor een goede houvast.

Ook handig voor mensen die moeite hebben met het oppakken van kleine voorwerpen van de vloer, zijn zogeheten grijpers. Grijpers zijn er in verschillende lengten en maten en zijn erg handig voor mensen met een slecht evenwicht en die daardoor het risico lopen om te vallen als ze bukken.

Thuiszorg

Als het voor jou té moeilijk wordt om aan de persoonlijke zorgbehoeften van je ouders te voldoen, kan thuiszorg het antwoord zijn. Het hebben van een verzorger die ze een dagelijks  bezoek brengt om te helpen met taken zoals opstaan, naar bed gaan, wassen en aankleden kan een enorme steun zijn. Het kan een bejaard echtpaar of een oudere alleenstaande in staat stellen om langer thuis te blijven wonen. Een maaltijdservice, dagopvang en huishoudelijke hulp zijn meestal ook zaken die goed kunnen worden geregeld. De kosten van deze diensten kunnen uiteraard behoorlijk stijgen, daarom is het zinvol om uit te zoeken welke vergoedingen via de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verkregen kunnen worden.

Related Posts