Home Klustips Handige tips om zelf plinten te leggen

Handige tips om zelf plinten te leggen

Door Judith
Tips om zelf plinten te bevestigen

Of je nu wel een klusser bent of niet: plinten leggen kan iedereen. En ook vrijwel iedereen die een nieuwe vloer wil, legt de plinten zelf. Het is een flink klusje, maar je kunt er heel veel geld mee besparen door het zelf te doen. Bovendien is het makkelijk en je ziet het verschil in resultaat niet als je het door een professional laat doen (tenzij je echt heel erg onhandig bent). Wil jij zelf je plinten gaan leggen? Lees dan deze handige tips en bespaar veel geld, tijd en gedoe!

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Tip 1: Kies de juiste plinten

Je kunt over het algemeen drie soorten plinten kopen. Soort nummer 1 is de plakplint. Deze is laag en wordt plat op de grond geplakt. Je kunt de plint knippen met een speciale schaar en vastplakken met de plakrand. Wil je een wat stijlvollere plint, dan ga je voor nummer 2: de hoge MDF plint. Deze plint moet op maat worden gezaagd met een zaag en verstekbak. Gelukkig is het niet moeilijk en is het hout best zacht. Vervolgens schroef je kleine pluggen in de muur, waar je de plint op kunt zetten. Zo zit de plint meteen goed vast en kun je hem toch makkelijk verwijderen. Plintsoort nummer 3 komt steeds minder voor. Dit is een hoge plint die met schroeven rechtstreeks in de muur wordt vastgezet. De schroeven blijven zichtbaar.

Tip 2: Koop alle materialen

Wat heb je nodig bij het leggen van plinten?

  • Plinten natuurlijk! Meet op hoeveel lengte je nodig hebt en neem dan nog 2 a 3 meter extra omdat je wat stukjes zult ‘verknippen’. Bij een bouwmarkt als Karwei mag je overgebleven plinten ook terugbrengen.
  • Een knipper voor platte plinten of een verstekbak met een kleine zaag voor hoge plinten
  • Voor hoge plinten: schroeven en pluggen (deze worden soms meegeleverd)
  • Voor hoge plinten: een boormachine
  • In alle gevallen zijn kniebeschermers of een werkmatje handig voor een betere ergonomische werkhouding

Tip 3: Begin aan een lange zijde

Begin altijd aan een lange zijde met het leggen van plinten. Dat is niet echt omdat het sneller is, maar vooral omdat je dan een goed recht beginpunt hebt. Dat maakt het afpassen en knippen/zagen wat gemakkelijker.

Tip 4: Werk in een cirkel

Vanaf je beginpunt werk je in een cirkel de ruimte rond. Bij deuren kan het zo zijn dat je het kozijn volgt en een andere kamer binnengaat. Anders is het kozijn het punt waarlangs je afwerkt. Uiteindelijk kom je weer terug bij de eerste plint. Met kleine stukjes tegelijk werken lijkt voordelig, maar is het niet. Het namelijk erg lastig om tussen twee vastgezette stukken plint nog een precies passend stukje te leggen. Het is dan ook veel handiger om vanaf je startpunt de hele ruimte rond te gaan.

Lees ook: De juiste vloerbedekking kiezen; de voor- en nadelen op een rij

Zelf plinten bevestigen; zo doe je dat!

Tip 5: Neem de ruimte

De houding op de knieën op de grond is niet ideaal. Je krijgt er al snel last van je schouders, rus en knieën van als je het niet goed doet. Neem voldoende ruimte, vooral op lastige plaatsen. Bijvoorbeeld als de plinten achter de verwarmingsbuizen langs moeten of als je achter de bank moet werken. Werk bij voorkeur in een lege ruimte, of zorg tenminste dat je echt voldoende werkplek hebt waar je bezig bent.

Tip 6: Bekijk de video met het voorbeeld

Hier zie je een video die eenvoudig laat zien hoe je plinten legt. Dit is ideaal als je het nog nooit gedaan hebt. Je kunt in deze video ook de verschillen zien tussen het leggen van plakplinten en van hoge plinten.

Plinten leggen is een vrij gemakkelijke klus, al kan het wel veel tijd kosten. Je wilt het natuurlijk graag netjes doen, zodat je een mooi resultaat krijgt. Daarbij is het wel belangrijk dat het laminaat goed is gelegd. Is dit niet goed gegaan, dan is het leggen van de plinten vaak moeilijker. Met deze tips en de video kan het haast niet misgaan: zo kan jij ook zelf prachtige plinten leggen!

Lees ook: Plinten in verstek zagen: hoe doe je dat?
Lees ook: Zelf je slaapkamer verbouwen

Related Posts