Home Klustips Tips voor het plaatsen van een roldeur

Tips voor het plaatsen van een roldeur

Door Judith

Een roldeur is een handige deur voor de garage of loods. De deur rolt naar boven toe over geleiders en wordt keurig opgerold in de omkasting. Het grootste voordeel van een roldeur is de enorme ruimtebesparing. Er is geen extra ruimte nodig om de deur te openen of te sluiten en de omkasting neemt weinig ruimte in beslag. Wil je een roldeur plaatsen in jouw garage? Dit zijn zes handige tips die je niet moet vergeten!

1. Waar zit de omkasting?

Je hebt bij het kiezen van een roldeur twee opties voor de omkasting. Je kunt deze aan de buitenkant monteren, waardoor de deur wat naar voren komt. Het alternatief is het monteren van de omkasting aan de binnenkant van de garage, waardoor de deur wat naar achter zit.

2. Hoe ga je meten?

Bij het bestellen van een roldeur moet je natuurlijk de maten doorgeven. Je hebt bij het meten twee opties. Je kunt de deur binnen de kozijnen laten vallen (in de dag) of je monteert de deur op de kozijnen (op de dag). In het eerste geval meet je de binnenste maten van de deuropening, in het tweede geval tel je daar extra waarde voor de geleiders bij op. Dit verschilt per roldeur, dus kijk op de website waar je de deur bestelt hoe je dient te meten.

3. Nameten als de deur aankomt

De meeste mannen willen direct de deur gaan monteren als hij aankomt. Helaas blijkt dan soms dat hij toch net niet helemaal past. Meet hem dus altijd even na! Dit is de enige manier om te voorkomen dat je halverwege de installatie klem komt te zitten en niet verder kan.

4. Volg de instructies

Je krijgt bij het monteren van een roldeur ook een montagehandleiding geleverd. Lees deze eerst goed door en volg de instructies die erin staan. Natuurlijk kan het zijn dat je het zelf beter weet, maar eventuele schade of problemen zijn dan jouw verantwoordelijkheid en vallen niet onder de garantie.

5. Goed recht hangen

Een veel voorkomend probleem bij roldeuren is dat ze niet soepel lopen omdat ze niet helemaal recht zijn gemonteerd. Gebruik je waterpas dus vaak – beter een keer teveel dan een keer te weinig. Een deur die niet goed waterpas is, loopt niet zo soepel. Bovendien is de kans groot dat de veeras snel slijt en kapotgaat.

6. Foto’s maken

Maak foto’s van de stappen die je doet tijdens montage. Zo kun je later aantonen of je het goed hebt gedaan. Dit kan bij garantie-kwesties erg handig zijn. Als jij kunt aantonen dat je hebt gewerkt volgens het boekje, mag het bedrijf de garantie niet weigeren.

Een beetje handige klusser kan natuurlijk zelf een roldeur plaatsen. Het lijkt wel wat op het ophangen van rolgordijnen, al is het natuurlijk wel een wat grotere klus. De handleiding is als het goed is duidelijk over de montage. Uiteraard moet je wel werken met goede gereedschappen. Ook is een degelijke ladder of zelfs een laag steiger nodig om er goed bij te kunnen. De omkasting komt hoog te hangen en is vrij zwaar, dus dit moet wel goed gebeuren. Volg je de handleiding en deze 6 tips op, dan komt je deur zeker goed te hangen.

Related Posts