Home Klustips Je trap bekleden met vinyl

Je trap bekleden met vinyl

Door Anne
Je trap bekleden met vinyl

Je trap opknappen kan een flinke klus zijn. Zeker wanneer je in een wat ouder huis woont en de trap veel schade heeft opgelopen door schilderen of beplakken met vloerbedekking. Een trap bekleden met vinyl is daarvoor een uitstekende optie. Hierdoor kun je snel je trap bekleden, je hal voorzien van een compleet nieuwe uitstraling en is het een gemakkelijke klus die je zelf kunt doen.

Stap 1: de trap kaal maken

Het stomste klusje van alles: schuren, vloerbedenking verwijderen, lijmresten weghalen.. Dit is een vreselijke klus, maar het klussen absoluut waard. Zorg voor een goede lijmverwijderaar, schuur de trap helemaal kaal en zorg dat alle spijkers, nietjes en andere materialen weg zijn. Uiteindelijk zal het vinyl over de trap heen komen, dus het is belangrijk dat er geen uitstekende bobbels meer voelbaar zijn.

Stap 2: vinyl uitkiezen

Wat voor vinyl wil je op de trap? Je kunt kiezen voor vinyl dat speciaal voor trappen is, vinyl met een houtlook of juist een toffe print. Het is maar net wat het beste bij jouw woning past. Kies een vinylsoort dat goed past bij de woning, maar ook een soort vinyl dat slijtvast is. Er bestaat speciaal plakvinyl, dit hoef je niet meer te plakken of te lijmen. Voor andere soorten vinyl heb je nog wel een bevestigingsmethode nodig.

Stap 3: vinyl op maat maken

Ga er even vanuit dat je trap niet gelijk is. Meet dus elke trede opnieuw op en snijd dit uit het vinyl. Je kunt dit doen met modeltape om een mal te maken, maar met een meetlat kom je ook een heel eind. Vergeet dus niet het vinyl aan de achterzijde te nummeren zodat je zeker weet dat het vinyl past op de juiste trede.

Stap 4: vinyl bevestigen

Vinyl kan je op de treden bevestigen door het te plakken. Dit kan met tapijttape (bijvoorbeeld van Tesa) maar ook met lijm. Voor de zekerheid zou je het ook allebei kunnen gebruiken, je wilt natuurlijk niet dat je vinyl loslaat! Laat de tape of lijm goed drogen. Wellicht zou je de trap om en om kunnen bekleden, zodat je op de kale traptreden loopt en de andere treden kunnen drogen.

Stap 5: trapprofielen plaatsen

Stap 5 trapprofielen plaatsen

Vervolgens plaats je trapprofielen. Deze profielen zorgen ervoor dat je het vinyl niet hoeft om te buigen voor een mooie rand, maar ook dat het vinyl niet loslaat doordat je iedere keer tegen de treden aanloopt. Het hoekprofiel houdt het vinyl netjes op zijn plaats en boor je vast met schroeven. Vervolgens snijd je een reepje vinyl af voor het randje waar je tegenaan loopt. Meet dit ook weer per trede op.

Stap 6: stootborden aanpakken

Nu hoef je alleen nog maar te bepalen hoe je de stootborden wilt aanpakken. Wil je deze ook met vinyl bekleden? Herhaal dan de vorige stappen. Meet het goed op! Je kunt er ook voor kiezen om een ander type vinyl te gebruiken (bijvoorbeeld spierwit!). Natuurlijk is het ook mogelijk om de stootborden te beschilderen. Laat dit goed drogen en plak het geplakte vinyl goed af. Weet je van te voren al dat je de stootborden wilt schilderen? Doe dit dan voor je de andere stappen gaat doorlopen.

Zo zie je maar dat je trap bekleden niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als het lijkt. Zien welke kleur het beste past op de muur in de buurt van de trap? Je vindt diverse apps die handig zijn met klussen op Bouwsuper.nl.

Related Posts