Home Gereedschap Plinten in verstek zagen: hoe doe je dat?

Plinten in verstek zagen: hoe doe je dat?

Door bouwsuper
Plinten verstek zagen; tips

Als je plinten in een hoek aan elkaar wil laten sluiten, dan zal je deze in verstek moeten zagen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er verschillende typen zagen die je hiervoor kan gebruiken. Met deze zagen kan je eenvoudig plinten in verstek zagen en zorg je ervoor dat de hoeken altijd netjes zijn afgewerkt.

Maak gebruik van een verstekbak

De verstekbak is de goedkoopste oplossing om verstek te zagen. Hiermee is het mogelijk om de plinten in hoeken van 45 of 90 graden te zagen. Bij de verstekbak klem je het stuk dat gezaagd moet worden tegen de achterzijde van de bak, waarbij je gebruik maakt van een kapzaag met fijne zaagtanden. De verstekbak is uitermate geschikt voor de kleinere klussen.

Afkortzaag

Er kan ook gekozen worden voor een afkortzaag. Bij de afkortzaag is de zaag bevestigt aan een horizontale geleider of staaf. Je hebt daarmee de mogelijkheid om de hoek tussen het de plint en zaag nauwkeurig in te stellen op hoeken van 22,5 30, 45, 60 en 90 graden. Wanneer het zaagblad bot is geworden, dan is het eenvoudig om deze te vervangen.

Elektrische verstekcirkelzaag is meest efficiënte methode

De meest makkelijke en snelste methode om plinten in verstek te zagen is het gebruik maken van de elektrische verstekcirkelzaag. Met deze zaag ben je nooit gebonden aan de breedte van de plint die gezaagd moet worden. De zaag beschikt over een stofafzuiging en de snelheid is traploos instelbaar.

In verstek zagen met de afkortzaag

Bij plinten in verstek zagen meet je altijd als eerste de plint nauwkeurig af, waarbij je een potloodlijn trekt waar je de plint wil zagen. Daarna bevestig je de zaag op de gewenste hoek en klem je het te zagen materiaal vast. Hier kan je bijvoorbeeld een lijmtang voor gebruiken. Voordat je gaat zagen met je afkortzaag controleer je eerst of je zaagblad ook scherpe tanden heeft. Hoe verfijnder de zaagtanden zijn, des te beter is het resultaat.

Bepaal de maximale zaagbreedte

Bij de elektrische verstekcirkelzaag hangt de maximale zaagbreedte of diepte af van de diameter van het zaagblad. De diameter van het zaagblad bepaald de maximale zaagbreedte. De zaag heeft de mogelijkheid dat hij is uitgerust met twee geleidestangen, wat je de mogelijkheid geeft om de zaag naar je toe te trekken voor een groter afkort bereik.

Het proces van zagen

Met een winkelhaak kan je de gewenste zaaghoek opmeten. Wanneer deze haaks en loodrecht is, dan is deze hoek 90 graden. Deel de gewenste hoek door twee om de verstekhoek te berekenen. Bij een hoek van 90 graden is dat dus 45 graden. Denk eraan dat je altijd dezelfde zichtzijde laat samenvallen om het mooiste resultaat te creëren. Wanneer je normaal gesproken hoeken in verstek zaagt, dan kan je ook een normale rechte verbinding in verstek zagen. De plinten schuiven dan feilloos in elkaar, wat zorgt voor een mooi resultaat.

Lees ook: Plinten bevestigen; hier moet je op letten

Plinten verstek zagen, zo doe je dat!

Creëren van variabele zaaghoeken

Om elk gewenste verbindingshoek te maken stel je de zaaghoek variabel in. Wanneer beide hoeken afwijken zorg je ervoor dat beide delen netjes op elkaar vallen. Dit doe je door door de zaaghoek te bepalen met een profielkam of variabele winkelhaak. Je neemt de hoek op met de profielkam en legt deze vast. Leg de te zagen plinten vlak op de grond langs elkaar met daarboven de profielkam. Deze hoek deel je precies door het midden, waarbij je de middellijn overzet op beide plinten. Dezelfde hoek zet je ook over op de afkortzaag, waardoor je een mooie verbinding kunt maken.
Plinten in verstek zagen kan dus met meerdere zagen en om meerdere manieren. Erg ingewikkeld is het niet en wie dan ook de juiste stappen volgt heeft het dan ook snel voor elkaar. Wanneer de plinten juist gezaagd worden zorgt dit uiteindelijk voor een mooi en afgewerkt resultaat.

Lees ook: Handige tips om zelf plinten te leggen
Lees ook: Zelf je slaapkamer verbouwen

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.