Home Klustips Handige tips om stucwerk te repareren

Handige tips om stucwerk te repareren

Door bouwsuper
Handige tips om stucwerk te repareren

Veel Nederlanders hebben hun muur voorzien van stucwerk, vooral met sierpleister zoals spachtelputz, granol of rustiekputz. Het stucwerk is meestal aangebracht door een professionele stucadoor, want zelf stucen is een zware en tijdrovende klus waarbij je ook nog eens goede kennis van de gebruikte materialen moet hebben.

Stucwerk in je woning gaat na verloop van tijd verkleuren onder invloed van zonlicht of vervuilen doordat er gerookt wordt. Meestal zie je dit pas als je bijvoorbeeld een wat bijwerkt of schilderij weghaalt. Ook kan stucwerk gaan “werken”, waardoor er scheurtjes ontstaan.

Hier vind je een aantal handige tips om zelf stucwerk te repareren.

Verkleurd sierpleisterwerk overschilderen

Zoals gezegd gaat stucwerk na verloop van tijd verkleuren. Zolang je niets gaat (over)schilderen, zal de verkleuring je nauwelijks opvallen. Maar ergens komt er een moment dat je gaat zien dat je stucwerk lang niet meer dezelfde kleur heeft als toen het aangebracht werd.

De oplossing hiervoor is om het stucwerk over te schilderen. Bouwmarkten hebben tegenwoordig speciale muurverf om stucwerk over te schilderen, maar ook met algemene (goedkopere) latex of muurverf lukt dit prima. Kies wel de juiste roller hiervoor en breng de verf ook gelijkmatig aan. Omdat sierpleister een hoog absorberend vermogen heeft, zie je namelijk na het drogen van de verf al snel kleurverschillen als je niet overal dezelfde hoeveelheid verf hebt aangebracht. Stop ook niet halverwege een groot vlak, want dan ga je ook kleurverschillen zien.

Kleine scheurtjes repareren met pleistergips

Haarscheurtjes in je stucwerk kun je zelf repareren met een egalisatiepleister, bijvoorbeeld gipsgebonden pleister of binnenpleister zoals roodband. Maak de ondergrond stofvrij, maak de stuc mortel volgens de aanwijzingen aan en smeer vervolgens de scheurtjes met een pleisterspaan hiermee dicht. Je kunt na droging de overtollige pleister verwijderen met schuurpapier met een zeer fijne korrel.

Eventueel kun je ook bij een sierpleisterspecialist kant-en-klare sierpleister halen om dit te doen. Of vraag als het stucwerk (opnieuw) wordt aangebracht om een emmertje met een voorraadje sierpleister, zodat je hiermee later zelf beschadigingen en scheurtjes kunt weghalen.

Lees ook: Beton ciré; wat is het eigenlijk?

Kleine scheurtjes repareren door overschilderen

Kleine scheurtjes repareren door overschilderen

Een iets simpelere methode is het overschilderen van kleine scheurtjes in de wand met muurverf. Als de scheuren in je muur niet al te groot zijn, gebruik dan een kleine roller of kwast om de scheuren te dichten met verf. Besef wel dat je hierna opeens kan zien dat je muur meer verkleurd is dan je zelf dacht. Waardoor je uiteindelijk besluit je hele muur opnieuw te verven.

Loslatend stucwerk vervangen door vochtige ondergrond

Sierpleister kan loslaten als de ondergrond te vochtig is. Heb jij het probleem dat op bepaalde delen van je muur het stuckwerk los laat, dan kan je te maken hebben met een vochtprobleem. Optrekkend vocht zorgt voor een vochtige muur, waardoor stucwerk bobbels heeft en laat los laat.

Je zult er dan eerst voor moeten zorgen dat je muur droog wordt. In eerste instantie moet je zoeken naar de oorzaak (bijvoorbeeld vocht wat uit een kruipruimte of kelder omhoog komt). Vervolgens moet de muur vochtvrij worden gemaakt door deze te injecteren of een waterdichte laag aan te brengen. Daarna kan het losse stucwerk verwijderd worden en als de muur helemaal droog is, kan een nieuwe laag worden aangebracht (verwijder wel oneffenheden door vocht met voorstrijk).

Leer klussen door te klussen

Welke van deze tips je wel en niet zelf kunt uitvoeren, hangt uiteraard van je eigen kluservaring en handigheid af.

Kom je er zelf niet uit, schakel dan een handig familielid of een klussende vriend in om je verder te helpen. Beter klussen leer je namelijk alleen maar door het zelf te doen, niet door een professional in te schakelen.

Lees ook: De muren stucen? Hier moet je op letten!
Lees ook: Gipsplaten stucen: alles wat je moet weten

Related Posts

1 Reactie

Ronald 19 augustus 2017 - 12:21

Ook bij mij laat aan de onderkant een 20×30 cm stuc los door vocht, wat ik wil wegbikken en aansmeren met kelderbezetting. Als ik dat met bv korrelpleister zou willen repareren omdat alle wanden zo zijn, zou ik dan de hele wand moeten overpleisteren (dus korrelwerk over korrelwerk) of is alleen zo’n hoekje aansmeren ook mooi te krijgen?

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.