Als de douchekraan niet meer naar behoren werkt, kun je de kraan vervangen met een nieuw exemplaar. Natuurlijk kun je ervoor kiezen iemand in te huren voor het vervangen van de douchekraan, maar over het algemeen is dit niet zo lastig en kun je ook zelf aan de slag om de douchekraan te vervangen met een nieuw exemplaar. Ga jij je douchekraan zelf vervangen en wil je zeker weten dat je dit goed doet? Lees dan de vijf tips voor het vervangen van de douchekraan in dit artikel en voorkom dat je (cruciale) fouten maakt.
In dit artikel:
Tip 1: investeer in een goede kraan
Door in een kwalitatief hoogwaardige kraan te investeren, voorkom je dat je over een jaar weer aan de slag moet met het vervangen van de douchekraan. Kies bij voorkeur voor een thermostaat mengkraan, want met deze kraan heb je altijd de gewenste temperatuur. Dit is niet alleen handig, maar ook veilig (en zeker voor kleine kinderen!).
Tip 2: sluit het water af voor je ook maar iets doet
De allereerste stap van het vervangen van de douchekraan, is het afsluiten van het water. Sluit je het water niet af en haal je de oude kraan weg, dan kan dit voor flink wat waterschade zorgen. In de meeste gevallen zit de hoofdkraan vlak voor de watermeter. Deze sluit je af, waarna je de kranen open zet en wacht tot er helemaal geen water meer uit komt.
Tip 3: schuif eerst de rozetten over de s-koppeling
Voor je de douchekraan vastschroeft aan de leidingen, moet je de rozetten van de kraan eerst over de s-koppeling schuiven. Vergeet je dit of wil je dit nog doen na het vastschroeven van de kraan, dan moet je de gehele douchekraan weer loshalen en opnieuw bevestigen. Dit wil je natuurlijk niet, dus je kunt het beste meteen de goede volgorde hanteren voor het monteren van de nieuwe kraan.
Tip 4: plak pleister om de kraanmoeren
Door pleister om de kraanmoeren te plakken, raken deze minder snel beschadigd. Een andere tip die je kunt raadplegen om de beschadiging van de kraan zo veel mogelijk te beperken, is door gebruik te maken van een waterpomptang bij het vastdraaien van de kraan. Gebruik je een andere tang, dan kan de kraan beschadigd raken en heb je meteen een kapotte kraan in de douche.
Tip 5: controleer altijd op lekkages
Voor je de nieuwe kraan in gebruik gaat nemen door lekker een douche te nemen of in bad te gaan, moet je de kraan eerst controleren op lekkages. Open de hoofdkraan en laat het water even stromen, waarbij je kritisch kijkt of er geen water vrijkomt op verkeerde plekken. Doet de kraan het goed, dan kun je de kraan in gebruik nemen.
Zelf monteren toch lastig? Huur een expert in
Heb je bovenstaande tips goed doorgelezen en lijkt het je toch lastig om zelf een kraan te monteren? Ga dan vooral niet staan klungelen, maar huur liever een expert in om jouw nieuwe kraan te monteren. Doe je het zelf en gaat het mis, dan kun je namelijk veel waterschade krijgen en loop je bovendien het risico dat je wederom een nieuwe kraan moet kopen.