Home Klustips De muren stucen? Hier moet je op letten!

De muren stucen? Hier moet je op letten!

Door bouwsuper
Stucen

Gladde muren en plafonds krijg je door ze te stucen. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen. Bijkomende voordeel is dat de stuclaag brandvertragend werkt. Waar begin je?

Ben je van plannen te gaan stucen, vergeet dan de voorstrijk niet. Zonder is de kans aanwezig dat je stucwerk niet goed hecht. Afhankelijk van de ondergrond kan je het soort voorstrijk bepalen. Het absorberende vermogen van je ondergrond is belangrijk.

Neem geen risico: ga voor een vakman

Zelf stucen is een lastige klus: tijdrovend en foutgevoelig. Ben je eenmaal begonnen aan je muur, dan moet je ‘m ook afmaken, anders is je mengsel al droog voordat het op de wand zit. Uitgebreid appen of koffiedrinken tussendoor is niet handig. Heb je geen ervaring of weinig geduld? Ga voor een prof. Vaak kan alleen een vakman zorgen voor een mooie, duurzame afwerking. Stukadoors die jarenlange ervaring hebben gaan nu eenmaal nauwkeurig te werk. Ze hebben verstand van de juiste materialen en kunnen je beste adviseren.

Stukadoor inhuren: de gemiddelde kosten

Maar wat ben je kwijt? De kosten voor een stukadoor zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort stucwerk, de omvang van het stucwerk en de locatie van het stucwerk. Zo is het stucen van een plafond bijvoorbeeld lastiger dan een wand, doordat de stukadoor boven zijn hoofd moet werken. Bovendien is het stucen van grote oppervlaktes eenvoudiger dan kleine muurtjes met lastige hoeken. Een speciale afwerking (waterdicht of decoratief stucwerk) brengt ook meer kosten met zich mee.

De specifieke kosten van een stukadoor vind je hier.

Stucwerk: goedkopere opties

De meest voordelige optie is het laten aanbrengen van spuitwerk. Doordat spuitwerk met een machine op het plafond wordt aangebracht, kan een stukadoor hier vrij snel mee werken. En daar betaal je minder voor. Het spuitwerk heeft een standaard witte kleur, maar kan ook in andere kleuren worden aangebracht. Dit bespaart je een schilderklus en hierdoor vallen beschadigingen ook minder op. Behangklaar stucwerk is geschikt om behang over te plakken of sierpleister op aan te brengen. Dit type stucwerk is goedkoper dan het stucen van muren of plafonds, omdat het de stukadoor vaak minder tijd kost. Het stucwerk kan namelijk minder precies worden aangebracht. Behangklaar stucwerk is niet geschikt om over te schilderen, aangezien de muur bij deze afwerking niet egaal is en je dus oneffenheden ziet.

De prijzen van muren stucen en het verschil vind je hier uitgelegd.

Stucwerk

Tip: voorbereiding stucen

Is je wand stucklaar en is de ruimte leeg? Dan rekent een vakman minder kosten dan wanneer de wand nog moet worden voorbehandeld, gaten in de muren moeten worden gevuld of de kamer leeggemaakt moet worden. Het is dan ook aan te raden om de ruimte voorafgaand aan de prijsopgave te laten bekijken door de vakman tijdens een bezichtiging of hem voldoende foto’s van de ruimte te sturen vooraf. Op de dag van de klus is het nuttig om alvast je (kostbare) spullen af te plakken met plastic en de kamer zo goed als leeg te ruimen.

Tip: btw stucwerk

Ook goed om te weten; wanneer je woning ouder is dan 2 jaar, dan valt deze onder het lage tarief op stukadoorswerkzaamheden. Het lage tarief is vanaf 1 januari 2019 9%. Dit geldt ook voor de kosten voor het voorbereiden van het stukadoorswerk, de voorbehandelingen en de materialen. Voor werkzaamheden die verder van het stukadoorswerk afstaan, zoals het plaatsen van gipswanden en het zetten van tegels, geldt het normale 21% tarief.

Related Posts