Home RuimteWoonkamer Hoe verzorg je een orchidee

Hoe verzorg je een orchidee

Door Marieke
Orchidee

Een orchidee is de meest verkochte kamerplant, en dat is zeker niet voor niets. De orchidee is een sierlijke plant die in elke woonkamer tot zijn recht komt. Het verzorgen van de plant levert echter vaak problemen op. In dit artikel vertellen wij je alles over het verzorgen van een orchidee.

Wat is de juiste plaats voor een orchidee?

Een orchidee zet je op een plek in je woonkamer waar veel licht schijnt. Maar let er wel op dat een orchidee dan weer niet van de volle zon houdt. Dan bestaat de kans dat de bladeren uitdrogen. Deze plant haalt zijn voedingsstoffen via zijn bladeren uit licht, water en koolzuur. Orchideeën zijn subtropische planten, een ideale kamertemperatuur ligt zo tussen de 20 en 22 graden Celsius.

Hoeveel water moet je orchideeën geven?

Orchideeën hebben niet zo heel veel water nodig. Het is wel afhankelijk van het seizoen hoeveel je je deze plant moet geven. In de winter geef je ongeveer eens in de 10 dagen water, in de zomer geef je meer water, zo eens in de 5-7 dagen.

Een orchidee heeft pas water nodig als de grond droog is en als de wortels in de pot grijs zijn. Als je orchidee in een dichte pot zit, is dat moeilijk te zien. Gebruik dan een prikker die je in de grond steek. Is het stokje nog vochtig, dan heeft de plant geen water nodig. Kom het stokje droog uit de grond, dan geef je de plant wat water.

Een orchidee kun je het beste dompelen. Laat de plant even in een badje met lauw water staan. Vervolgens laat je de plant goed uitlekken. Wacht met de volgende dompelbeurt tot de grond weer goed droog is. Een orchidee kan beter te weinig water hebben dan te veel. Als de plant te veel water krijgt, dan gaan de wortels rotten en dat zal de plant niet overleven.

Wanneer moet je de plant verpotten?

Een orchidee moet je één keer in de 3 jaar verpotten. Bij voorkeur gebruik je speciale orchideeën potgrond, maar gebruik in ieder geval luchtige grond. Voordat je de plant verpot, verwijder je eerst alle slechte wortels, de luchtwortels mag je wel mee verpotten.

Wanneer bloeit een orchidee?

De meeste orchideeënsoorten bloeien zo’n één keer per jaar ongeveer 6 tot 10 weken. De bekende Phalaenopsis is daarop een uitzondering, deze bloeit maar liefst 2 tot 3 keer per jaar en dan zo’n 2 tot 6 maanden.

De rustperiode breekt aan zodra de plant zijn bloemen verliest. Dan heeft de orchidee alle tijd nodig om weer aan te sterken en zich voor te bereiden om een nieuwe bloei. Door de plant te snoeien bevorder je het bloeiproces voor de volgende bloeiperiode. Snoeien doe je door het zo’n 12 mm onder de uitgebloeide bloem af te knippen. Snijd ook alle oude bloemstengels en dode bladeren af. Na enkele maanden zullen er dan weer nieuwe knoppen tevoorschijn komen.

Wanneer geef je een orchidee speciale voeding?

In gewone potgrond zitten niet de voedingsstoffen die een orchidee nodig heeft. Je kunt beter speciale orchideeënvoeding gebruiken. Dit doe je één keer per maand. In de winter is één keer per twee maanden voldoende. Als de bloem volledig in bloei staat, mag je het zelfs nog wat vaker doen. De voeding zorgt voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Zo heb je lekker lang plezier van deze prachtige plant.

Heb jij orchideeën in huis? En wat is jouw ultieme verzorgingstip?

Related Posts