Home Ruimte Gipsplaten stucen: alles wat je moet weten

Gipsplaten stucen: alles wat je moet weten

Door bouwsuper
Gipsplaten stucen, zo doe je dat!

Er zijn diverse manieren om gipsplaten te bewerken. Zo kun je de gipsplaten schilderen, maar kun je er ook behang overheen doen. Wil jij de gipsplaten uiteindelijk verven, maar wil je eerst een goede laag stucwerk op de gipsplaten aanbrengen voor het beste resultaat? Lees dan in dit artikel welke tips je kunt gebruiken voor het gipsplaten stucen, zodat je het beste eindresultaat hebt.

Tip 1: behandel de gipsplaat altijd eerst voor

Voordat je echt begint met het stucen van de gipsplaat, moet je de wand eerst voorbehandelen. Dit doe je met een speciaal voorstrijkmiddel, dat ervoor zorgt dat de platen minder stucwerk opnemen. Behandel je de gipsplaten niet voor, dan is de zuigende werking van de platen veel te heftig en komt het stucwerk er niet mooi op. Het voorstrijkmiddel moet minimaal 24 uur drogen, dus na het voorbehandelen van de gipsplaten doe je een tijdje helemaal niets.

Tip: voor het aanbrengen van het voorstrijkmiddel, maak je de gipsplaat goed schoon. Het is vooral belangrijk dat er geen stof op de gipsplaat zit, zodat al het voorstrijkmiddel goed kan hechten. Zitten er vette plekken op de gipsplaat, dan moet je er ook voor zorgen dat deze plekken verdwijnen door de gipsplaat even schoon te maken voor je echt begint met je klus.

Tip 2: plak de naden van de gipsplaat af

Het is belangrijk om niet te beginnen met gipsplaten stucen voor je de naden van de gipsplaat hebt afgeplakt met zelfklevend wapeningsband. Dit doe je om ervoor te zorgen dat er later geen scheurtjes in het stucwerk ontstaan en alles mooi afgewerkt is. Let goed op dat je de naden niet te dik afplakt, want dan is het eindresultaat minder mooi. Zorg voor precies voldoende afsluiting van de naden, zonder dat je dit duidelijk gaat zien onder het stucwerk.

Tip 3: bereid de gipsplaat verder voor

De laatste voorbereiding die je pleegt voor je begint met stucen, is het vastzetten van stucspeer in de hoeken van de gipsplaat. Dit doe je met een paar dotjes stucspecie, zodat het goed blijft zitten. Let wel goed op dat je niet te veel specie gebruikt om de stucspeer vast te zetten. Pas als je dit hebt gedaan, kun je echt beginnen met stucen.

Tip 4: neem de tijd voor het stucen

Bij stucen is het belangrijk dat je niet te veel en niet te weinig gips gebruikt. Heb je geen ervaring met het stucen van gipsplaten of heb je nog nooit stucwerk aangebracht, dan is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Door de tijd te nemen voor het aanbrengen van het gips, weet je zeker dat je niet te veel en niet te weinig gips gebruikt. Het zal even uitproberen zijn wat de juiste hoeveelheid gips is, maar hier kom je na een tijdje vanzelf achter. Na een paar keer proberen, merk je namelijk vanzelf wanneer je te veel of te weinig gips hebt gebruikt.

Lees ook: Gipsplaten verven: handige tips voor het schilderen

Gipsplaten stucen; zo doe je dat!

Tip 5: ventileer de ruimte met het stucwerk goed

Na het aanbrengen van het stucwerk, moet het goed drogen. Dit moet je altijd doen in een goed geventileerde ruimte, aangezien het drogen van het stucwerk dan veel sneller gaat. Als het kan, zet je daarom een raam of deur open na het aanbrengen van het stucwerk. Kan dit niet, dan bedenk je een andere manier om de ruimte met het stucwerk toch zo goed mogelijk te laten ventileren. Je kunt hier bijvoorbeeld ook speciale ventilatoren aanschaffen, die vaker in de bouw gebruikt worden.

Belangrijk: neem de tijd voor het stucen!

Het stucen van een gipsplaat is niet zo moeilijk. Omdat het geen moeilijke klus is, zijn veel mensen geneigd om snel door de klus heen te jagen. Toch kun je dit beter niet doen, aangezien je dit echt aan het eindresultaat kunt zien. Ook als het stucen van een gipsplaat je erg eenvoudig lijkt of je dit al eerder hebt gedaan, kun je beter de tijd nemen om de klus uit te voeren. Dit komt het eindresultaat namelijk alleen maar ten goede, waar je later profijt van hebt.

Lees ook: Welke zaag gebruik je voor welke klus
Lees ook: Zo bouw je zelf een chalet

Related Posts

1 Reactie

jolanda 26 maart 2019 - 15:57

kun je op een badkamer plafond met gewone gipsplaten stucen krijg je dan geen schimmel

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.