Home Klustips Zo bouw je zelf een chalet

Zo bouw je zelf een chalet

Door Judith
Zelf je chalet bouwen; zo doe je dat

Een chalet of vakantiewoning is een stuk eenvoudiger dan een woonhuis. Het is tenslotte vooral bedoeld voor vakanties en niet om er het hele jaar in te wonen. Toch zijn de moderne chalets wel van heel goede kwaliteit. Helaas zijn ze ook vrij prijzig. Heb jij ergens een mooi perceel waar wel een chalet op kan? En wil je graag een chalet, maar bouw je dat liever zelf? Zó bouw je zelf een chalet!

1. Plattegrond

Als eerste heb je een bouwtekening en plattegrond nodig. Je weet dan wat je wilt en hoe je dit het beste kunt realiseren. Wil je er bijvoorbeeld een verdieping op? Of houd je het bij een enkel chalet met plat dak? Verder ga je nu alvast kijken hoe je de wateraansluiting en vooral de aansluiting op de riolering wilt gaan aanpakken.

2. Fundering

De meeste chalets hebben een fundering nodig. Dat geldt sowieso voor chalets groter dan 30 vierkante meter. Voor een fundering heb je toestemming nodig, een bouwvergunning voor je perceel. Heb je die, dan kun je de fundering leggen. Doorgaans wordt deze gemaakt van gewapend beton, zodat het huisje ook nog veilig staat als de fundering iets gaat verzakken.

3. Framebouw

Meestal zul je eerst een frame bouwen van houten balken. De standaard dikte is 6-8 cm. Je bouwt een stevig frame voor het huis en binnen het huis voor elke ruimte. Dat kun je het beste in één keer doen, zodat je hele huis stevig in elkaar zit en niet bestaat uit losse wanden.

4. Buitenwand maken

Vervolgens betimmer je de buitenwand. Omdat chalets eigenlijk altijd van hout zijn, maak je ook de buitenwanden van massief hout. Je kunt hier bijvoorbeeld rabat voor gebruiken, maar ook andere houtsoorten zijn er prima voor. Douglas hout kan bijvoorbeeld ook als buitenhout worden gebruikt.

5. Isoleren

Het chalet heeft ook isolatie nodig. Dat is vooral nodig om veel energieverlies tegen te gaan. Meestal wordt er geïsoleerd met dikke platen glaswol of steenwol. Een voordeel is dat je hiermee ook geluid isoleert, waardoor je minder last hebt van mensen buiten het chalet. Als je dat wilt, kun je ook de binnenmuren hiermee isoleren.

6. Plaatmateriaal op de binnenkant

Nu de houten wand klaar is en geïsoleerd, kun je aan de binnenkant plaatmateriaal schroeven. Meestal wordt hier OSB voor gebruikt, omdat dit ook nog wat extra isoleert. Het OSB kun je weer afwerken met gipsplaten. Je doet dit op de binnenkant van alle buitenmuren en doorgaans ook op de binnenmuren. Je hebt nu dus een compleet huis (zonder dak) met stevige en geïsoleerde buiten- en binnenmuren.

7. Het dak

Nu ga je het dak afwerken. Doorgaans rust het plafond met zware houten hanenbalken op de muren. Vervolgens maak je het dak van grote OSB platen, die je afdekt met afdekmateriaal. Hier kun je bijvoorbeeld dakleer, dakpannen of andere dakbedekking voor gebruiken. Aan de binnenkant isoleer je het dak en werk je het weer af met OSB en eventueel gipsplaat. Of je kiest voor een afwerking met panlatten voor een rustiek effect.

Lees ook: Je tuinhuis inrichten: 5 leuke ideeën

Zo bouw je zelf je chalet

8. Elektriciteit

Elektrische verbindingen kun je zoveel mogelijk al tijdens de bouw leggen. Je legt ze meestal vooral in het plafond, voordat je het met plaatmateriaal afsluit. Zorg dat de bedrading goed en degelijk is aangelegd en dat overal genoeg stroomleidingen naartoe worden gelegd. Zo voorkom je brandgevaar en heb je overal stroom.

9. Water

De water aan- en afvoer leg je ook aan tegelijk met de bouw van het huisje. Vaak heeft een perceel wel een aansluitpunt voor het water en de riolering. Dit dien je natuurlijk van tevoren al goed uit te zoeken, zodat je niet last minute ineens moet bedenken hoe je dit moet doen.

10. Inrichten

Nu is het alleen nog een kwestie van netjes afwerken en inrichten. Gipsplaten kun je mooi af stuken of behangen. Houten delen kun je schilderen of naturel laten. De buitenkant dient meerdere keren in een dunne laag beits te worden gezet of te worden afgelakt. Vervolgens plaats je je meubels, je maakt het gezellig met decoraties en voilà: klaar is je chalet.

Een chalet bouwen is niet goedkoop. Vooral het hout is een grote kostenpost, zeker als je het persoonlijk moet kopen. Daarom is het vaak voordeliger om een chalet op maat te laten bouwen. Je kunt dan zelf de hele indeling en het uiterlijk bepalen. Vervolgens heb je twee keuzes. Ofwel krijg je het chalet kant en klaar geleverd op de plaats van bestemming, ofwel krijg je een bouwpakket. Je kunt dan nog steeds je chalet zelf bouwen, maar de materialen worden dan wel in één keer geleverd met een bouwplan.

Lees ook: Heb ik een vergunning nodig voor een tuinhuis?
Lees ook: Zelf een tuinhuisje maken in 8 stappen

Related Posts