Home Klustips Welke zaag gebruik je voor welke klus

Welke zaag gebruik je voor welke klus

Door Marieke
Zaag

Zagen bestaan er in vele soorten en maten; van een handzaag tot een decoupeerzaag, van een cirkelzaag tot een echte alleskunner. Er is bijna geen klus waarbij je geen zaag hoeft te gebruiken. Welke zaag je gebruikt hangt af van je klus, maar ook van het door te zagen materiaal. En of je in een rechte lijn moet zagen, of dat er een ronding gezaagd moet worden. Maar welke zaag gebruik je nu voor welke klus? In dit artikelen geven we een overzicht van de meest gebruikte zagen en vertellen wij je wat je hebt beste met die zaag kunt zagen.

Handzaag

De handzaag is een zaag die iedereen wel in zijn gereedschapskist heeft. De handzaag is een goed en voordeliger alternatief voor de kleinere klussen. Een handzaag heeft over het algemeen niet dezelfde strakke snede als met een machinezaag. Een handzaag bestaat uit een flexibele stalen zaagblad met daaraan een handvat. Hoe fijner de tanden van de zaag zijn, hoe fijner het te zagen hout kan zijn. Hoe dikker het zaagblad, hoe rechter je de snede kunt maken. Een ronding in hout zagen lukt dan weer wat minder goed met een handzaag.

+ voordelig
+ geschikt voor de kleine klus
– rondingen
– minder strakke snede

Handzaag

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag kan werkelijk alles zagen, als je maar het juiste zaagblad hebt. Een decoupeerzaag is vaak voorzien van verschillende zaagbladen, zo kun je precies het juiste zaagblad kiezen afgestemd bij het te zagen materiaal. Een groot voordeel van een decoupeerzaag is dat je daar makkelijk rondingen mee kunt zagen. Dat lukt bij een handzaag niet zo goed. Het is geschikt voor als je bijvoorbeeld laminaat moet zagen, maar ook als je uit MDF een stuk moet zagen, maar ook tegels, plastic en gipsplaten lukt heel goed met een handzaag.

+ kan veel materialen aan met het juiste zaagblad
+ je kunt er makkelijk rondingen mee zagen

Leestip: De top 10 beste decoupeerzagen

Cirkelzaag

Een cirkelzaag is gespecialiseerd in het zagen van rechte lijnen. Het is makkelijk om lange en rechte lijnen te zagen, maar ook een dik stuk hout is vaak geen probleem voor de cirkelzaag. Hoewel een cirkelzaag over het algemeen meer wordt gebruikt voor hout, kun je er met speciale zaagbladen ook andere materialen mee zagen.

Lees ook onze koopgidsen voor het kiezen van de beste handcirkelzaag.

Cirkelzaag

Reciprozaag

Een reciprozaag lijkt wat op een decoupeerzaag. Het zaagblad staat hier alleen in het verlengde van de zaag zelf en is daarmee flexibeler in gebruik. De reciprozaag wordt vaak gebruikt in de tuin voor het snoeiwerk, maar het kan ook prima gebruikt worden voor het zagen van vlakke ondergronden. De controle over de zaag is wat minder hoog dan bij een decoupeerzaag.

+ geschikt voor snoeiwerkt
+ flexibel in gebruik
– lagere controle

Metaalzaag

Een metaalzaag heeft een flexibele zaagblad dat wordt opgespannen in een metalen frame. De tandjes van deze zaag staan veel dichter bij elkaar dan bij een handzaag en kun je in veel verschillende maten krijgen. De metaalzaag wordt met name gebruikt voor het zagen van metaal of PVC.

+ speciaal voor metaal
+ in diverse maten verkrijgbaar

Metaalzaag

Multizaag

De naam zegt het al, de multizaag kan voor ontzettend veel verschillende klussen worden gebruikt en veel verschillende materialen is geen probleem voor deze machine. Of het nu laminaat of aluminium is, tegels of PVC, de multizaag kan het. Heel handig voor als je in één klus veel verschillende materialen moet zagen.

+ een echte alleskunner

Let jij erop welke zaag je gebruikt?

Related Posts