Home materiaal Onderhoud aan je cv-ketel? Bereid je goed voor

Onderhoud aan je cv-ketel? Bereid je goed voor

Door bouwsuper
CV-ketel onderhouden, zo doe je dat!

Regelmatig onderhoud aan je cv-ketel zorgt ervoor dat hij langer mee gaat. Aangeraden wordt om minimaal een keer per jaar onderhoud aan je cv-ketel te laten plegen door een onderhoudsmonteur. Zo heb je minder kans op storingen, bespaar je meer energie en verleng je de levensduur van je ketel. Zelf kun je ook een deel van het onderhoud plegen. Zorg alleen wel dat je goed bent voorbereid.

Zelf onderhoud plegen aan de cv-ketel

Naast het onderhoud door een specialist zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen om jouw cv-ketel in goede conditie te houden. Eerder is al beschreven wat je kunt doen om zelf je cv-ketel te onderhouden. Dit betreft het schoonmaken van de ketel, het meten van de waterdruk en waar nodig de cv-ketel bijvullen of aftappen. Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk om secuur te werk te gaan en goede voorbereidingen te treffen. Zo voorkom je ongelukken en een kapotte ketel.

Weet hoe een cv-ketel werkt

De huidige cv-ketels lijken nog steeds op de eerste warmwatersystemen. Natuurlijk zijn tegenwoordig allerlei handige systemen toegevoegd wat zorgt voor een veiligere en zuinigere werking. Voordat je aan de slag gaat met het onderhoud is het daarom goed om een idee te hebben hoe een cv-ketel werkt en wat de belangrijkste onderdelen zijn. Zo voorkom je dat je aan onderdelen zit die grote schade kunnen aanrichten aan jou of aan de cv-ketel zelf.

Schroef de temperatuur omlaag

Wanneer je aan de slag gaat is de eerste stap die je altijd moet nemen het omlaag draaien van de temperatuur op de thermometer. De functie van een ketel is het verwarmen van water. Warm, of zelfs heet water, is tijdens het onderhoud gevaarlijk. Wacht daarom een kwartier om alles af te laten koelen voordat je begint.

Sluit het water af met een kogelkraan

Wens je helemaal geen water tijdens het onderhoud? Gebruik dan een kogelkraan om de cv-ketel af te sluiten. Een kogelkraan is een ronde kogel met een gat die in een metalen of kunststof behuizing zit. Met een hendel aan de buitenkant van de kraan kan de kogel zo gedraaid worden dat deze wel of geen water doorlaat. Kogelkranen zijn er in verschillende soorten en maten. Kies voor bij de cv-ketel een kogelkraan waar aftappers in gemonteerd kunnen worden. Dit zorgt dat de leiding na het afsluiten ook leeg kan lopen.

Op zoek naar een geschikte kogelkraan voor de cv-ketel? Bekijk dan het aanbod kogelkranen bij MATTECH. Hier heb je de keuze uit verschillende handig bedienbare uitvoeringen. Bij het deskundige personeel van MATTECH kun je terecht voor meer informatie. Zo zorg je ervoor dat je goed voorbereid begint aan het onderhoud van je cv-ketel.

Related Posts

1 Reactie

Lauren de Bruijn 4 augustus 2017 - 14:36

Hartelijk bedankt voor zo’n gestructureerd plan! Straks ga ik een nieuwe cv-ketel kopen en zekerlijk wil ik die zo goed mogelijk onderhouden. Eerlijk gezegd wist ik niet hoe een ketel werkt dus nu ga ik nog een artikel lezen 🙂 Maar om te verzekeren dat ik niets verkeerds met mijn toekomstige ketel doe zal ik toch voor een professioneel advies vragen als het nodig is. Hopelijk zal ik een goede specialist ervoor vinden en komt alle gied met mijn nieuwe cv-ketel!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.