Home Klustips Gipsplaten verven: handige tips voor het schilderen

Gipsplaten verven: handige tips voor het schilderen

Door bouwsuper
Muur van gipsplaten verven

De meeste mensen vinden de standaard kleur van een gipsplaat niet mooi. Dit is niet erg als de kleur van de plaat niet zichtbaar is, maar wel als de gipsplaat een prominente plek heeft in huis. Wil jij de kleur van je gipsplaat veranderen door de gipsplaat te schilderen? Lees dan in dit artikel welke tips je kunt raadplegen om gipsplaten verven goed te laten verlopen, met een mooi eindresultaat.

Vul eventuele naden of schroefgaten op

Je wil uiteindelijk dat je gipsplaat helemaal effen en glad is, zonder enige gaten, naden of beschadigingen. Om ervoor te zorgen dat dit inderdaad het geval is, behandel je de gipsplaat altijd even voor. Dit doe je door eventuele naden en schroefgaten op te vullen en vervolgens zachtjes te schuren. Vergeet zeker het schuren van de opgevulde naden en schroeven niet, want dan is de plaat na gipsplaten schilderen helemaal effen.

Neem de juiste verf voor gipsplaten schilderen

Voor gipsplaten verven kun je niet zomaar alle verfsoorten gebruiken. In feite heb je de keuze uit twee soorten verf, namelijk latex verf en structuurverf. Beide verfsoorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Het voordeel van latex verf, is bijvoorbeeld dat je deze verf eenvoudig af kunt nemen. Heb je een foutje gemaakt bij gipsplaat schilderen, dan zie je hier na het afnemen van de fout geschilderde latex verf niets meer van. Het voordeel van structuurverf voor gipsplaat verven, is het feit dat deze verf kleine oneffenheden in de plaat goed kan bedekken. Is het opvullen van naden en schroefgaten toch niet helemaal goed gelukt, dan maakt dit bij het gebruik van structuurverf niets uit.

Maak de plaat altijd eerst stofvrij

Voor je een gipsplaat kunt gaan verven, moet de plaat altijd eerst helemaal stofvrij gemaakt worden. Hier hoef je geen speciale middeltjes voor aan te schaffen, maar dit doe je simpelweg met een vochtige doek en eventueel een stoffer. Maak de doek niet te nat, want dan wordt de plaat te vochtig en kan de verf minder goed hechten.

Verdun de eerste laag verf

De eerste laag verf die je op de gipsplaat aanbrengt, moet 10 procent verdund worden. Door de verf te verdunnen, hecht de eerste laag beter en is het eindresultaat mooier. De tweede en eventueel derde laag verf hoeven niet verdund te worden. Let op: breng de tweede en later eventueel derde laag verf pas aan als de vorige laag helemaal gedroogd is.

Begin altijd eerst met de randen

De beste manier om een gipsplaat te schilderen, is door eerst de randen van de gipsplaat van een likje verf te voorzien. Dit doe je niet met een roller, maar met een kwast. Voor je begint met verven, breng je schilderstape aan op de randen waar geen verf mag komen.

Zorg ervoor dat de hele roller voorzien is van verf

De grote stukken van de gipsplaat kun je het beste verven met een verfroller. Een nadeel van het gebruik van een verfroller voor gipsplaat schilderen, is het feit dat een roller kan gaan pluizen. Om te voorkomen dat er pluisjes van de roller in de verf op de wand komen te zitten, voorzie je de hele roller van verf. Dit hoeft geen dikke laag te zijn, maar de roller zelf mag in ieder geval niet meer zichtbaar zijn.

Lees ook: Tips voor het verven van een betonnen muur

Gipsplaten verven

Haal de schilderstape rustig van de wand af

Ben je helemaal klaar met gipsplaten verven, dan kun je de schilderstape op de randen van de plaat verwijderen. Doe dit nooit in één keer door hard aan de tape te trekken, maar doe het altijd zachtjes en zo rustig mogelijk. Trek je te hard aan de tape, dan kun je namelijk een stuk verf op de plaat meetrekken.

Geen tijd om de schilderen? Huur dan een specialist in

Heb je geen tijd om de gipsplaat in huis te schilderen? Doe dit dan ook zeker niet zelf, want als je te snel werkt is de kans groot dat jouw geverfde gipsplaat er uiteindelijk niet goed uit ziet. Heb je geen tijd om te schilderen, dan kun je hier beter een specialist voor inhuren.

Lees ook: Gipsplaten stucen: alles wat je moet weten
Lees ook: 5 tips om zelf je tegels te verven

Related Posts

1 Reactie

opbouwspots led 16 augustus 2017 - 17:27

Hoi ! Hartelijk bedankt voor deze geweldige blog.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.