Home Ruimte Vijf voordelen van raamdecoratie

Vijf voordelen van raamdecoratie

Door bouwsuper

Vrijwel iedereen heeft raamdecoratie, zelfs al is het maar een oud gordijn. Tenslotte wil je niet dat mensen voortdurend bij je naar binnen kunnen gluren! Toch heeft raamdecoratie wel meer functies dan alleen het buiten houden van nieuwsgierige blikken. Zo werkt raamdecoratie isolerend, beschermd het tegen de zon en is het natuurlijk ook gewoon mooi om de ramen ‘aan te kleden’. Hier vind je de vijf belangrijkste voordelen van raamdecoratie.

1.      Lichtinval

Lichtinval heeft verschillende effecten. Als de zon laag staat en recht naar binnen schijnt, kun je verblind worden door de zon. Daarnaast kan veel zonlicht zorgen dat je overdag niets kunt zien op de tv. En ten derde (en misschien wel het belangrijkste): het zonlicht heeft een blekende werking. Dat betekent dat je na verloop van tijd kleurverschillen gaat zien in de buurt van ramen waar veel zonlicht door binnen komt. Tafelkleden, vloerkleden, zelfs laminaat en tegels gaan hierdoor verkleuren. En dan hebben we het dus nog niet eens over je vensterbank, je gordijnen of je bankstel… Goede raamdecoratie houdt het zonlicht buiten en beschermt jezelf en je interieur tegen de invallende zonnestralen.

2. Warmte

Zonwering en raamdecoratie hebben een isolerende werking. Er wordt namelijk een extra laag stilstaande lucht gevormd tussen het gordijn en het raam. Deze stilstaande lucht zorgt er in de winter voor dat kou beter wordt buitengehouden, en bewaart in de zomer de koelte in huis. Vooral vouwgordijnen hebben een sterke isolerende werking, maar ook schuifgordijnen, duettes en paneelgordijnen zijn hier geschikt voor.

3. Veiligheid

Sommige zonwering helpt in feite ook bij de veiligheid van je huis. Denk aan rolluiken met een zonwerende functie. Tegenwoordig zie je dit type zonwering steeds vaker. Overdag is het een ideale manier om warmte en zonlicht buiten te houden, ‘s nachts biedt de zonwering extra bescherming tegen inbraak. Dit geldt bij binnenzonwering vooral voor shutters, houten panelen die voor de ramen staan. Deze zien er niet alleen mooi uit, maar zorgen er ook voor dat een inbreker heel wat meer moeite moet doen om binnen te komen.

4. Decoratie

Uiteraard heet raamdecoratie niet voor niets raamdecoratie. Afgezien van industriële interieurs, waar raamdecoratie vaak wordt weggelaten, heeft elk interieur zijn eigen passende raamdecoratie. In een modern interieur kies je al snel voor strakke lijnen en grote oppervlakken, in een landelijk interieur kies je voor zacht en gezellig en in een Scandinavische woonstijl kies je voor een tussenvorm. Voor elke woonstijl en elke smaak is er wel passende woondecoratie te vinden, die je huis een stuk gezelliger en mooier maakt.

5. Privacy

Naast decoratieve waarde kan raamdecoratie helpen om je wat meer privacy te gunnen. Zeker als je grote ramen hebt of als je woning aan een drukke straat grenst, is het fijn als mensen niet even snel naar binnen kunnen gluren om te zien welke film jij zit te kijken. Vrijwel elke zonwering is geschikt om je meer privacy te gunnen. Ook in de badkamer kun je kiezen voor een mooie raamdecoratie om je privacy te waarborgen. Geschikte raamdecoraties voor de badkamer zijn duettes of plissegordijnen. Beide raamdecoraties bestaan uit een stof die goed bestand is tegen vocht en zijn dus zeer geschikt voor een vochtige ruimte zoals de badkamer.

Zowel in de zomer als de winter is raamdecoratie belangrijk. Het hoort bij een interieur en geeft het huis ook meer uitstraling en karakter. Bovendien heeft het ook diverse praktische voordelen, zoals het behoud van je privacy. Bij Zonnelux vind je alle verschillende typen raamdecoratie op een rij. Je kunt de raamdecoratie natuurlijk zelf ophangen, maar je kunt ook een professional langs laten komen om dit voor je te doen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.