Home Klustips 5 tips om zelf je tegels te verven

5 tips om zelf je tegels te verven

Door Judith
Tegels verven; stappenplan

Zijn de tegels in je keuken, badkamer of wc niet zo mooi meer, maar heb je geen geld voor nieuwe? Geen zorgen: je kunt ze eenvoudig zelf schilderen. Zo geef je je tegels een heel nieuwe look voor maar een fractie van het geld dat je kwijt bent aan een nieuwe tegelwand of -vloer. Hoe je dat doet? Met deze 5 tips om je tegels te verven natuurlijk!

Tip 1: Ontvetten en schuren

Tegels zijn van nature helemaal dicht en glad. De verf zal er dus maar moeilijk aan hechten. Met hout kun je soms nog proberen om zonder ontvetten en schuren aan de slag te gaan. Doe je dat met tegels, dan begint de verf binnen een jaar los te laten. Gebruik een goede verfreiniger of werk met water en ammonia. Vervolgens schuur je de tegels grof met schuurpapier P80 of P120. Krassen op de tegels maken niet uit, want dit werk je weg tijdens het schilderen. Let op! Je kunt alleen tegels verven als je dit goed voorbereid!

Tip 2: Goed afplakken

Het klinkt nogal overbodig, maar toch… vergeet niet om de randen goed af te plakken! Je knoeit altijd wel een beetje en verf is lastig weg te krijgen. Schilder je de wanden, plak dan de vloer goed af. Vergeet ook de stopcontacten niet af te plakken. Ga je ook nog iets aan de vloer doen, bijvoorbeeld je houten vloer verven? Werk dan van boven naar beneden: eerst de wanden en dan pas de vloer. Dan kun je ook eventuele spetters meteen wegwerken.

Tip 3: Gebruik gewone grondverf

Veel verffabrikanten maken voor vrijwel alle klussen een andere verfsoort. Maar voor vrijwel alle klussen is universele grondverf ook prima. Dat geldt ook voor het schilderen van tegels. Je moet wel een grondverf gebruiken, omdat de verf anders niet op de ondergrond hecht. Maar je kunt dus gerust kiezen voor een gewone universele grondverf over de tegels. Kies wel voor een primer op waterbasis want deze is bestand tegen de vochtigheid van de keuken, wc of badkamer.

Tip 4: Opnieuw schuren

Na het aanbrengen van de grondverf wacht je minimaal 6 uur. Daarna schuur je de tegels opnieuw licht op. Dit doe je het beste met een fijnere schuurkorrel, P240. Door de grondverf te schuren krijg je een nog betere binding met de toplaag. Doe je dit niet, dan zal de verf ook eerder afbladderen. Bovendien is de verf dan niet goed bestand tegen water.

Tip 5: Een goede lak

Kies nu een goede lak om de tegels af te werken. Je kunt gaan voor een hoogglans afwerking, maar vaak is een matte verf mooier op tegels. De lak kan het beste watergedragen zijn om te zorgen dat ze goed tegen water en vocht kan. Je kunt kiezen voor een speciale lak, maar een goede lak van een bekend merk als Flexa doet het ook prima. Lak de tegels minimaal twee keer, met tussendoor een keer schuren. Als de lak nog niet helemaal perfect dekkend is verf je nog een derde keer.

Je tegels verven is niet zo moeilijk. Het werkt ongeveer hetzelfde als het schilderen van hout. Met dit verschil dat je voorbereiding echt super belangrijk is. Ook is het belangrijk dat je verf neemt van goede kwaliteit. Goedkopere merken en huismerken zijn meestal niet goed genoeg om te gebruiken op tegels omdat de verf dan makkelijker zal afbladderen. Maar doe je het goed, dan heb je jarenlang plezier van je prachtige ‘nieuwe’ tegels!

Lees ook: Houten vloer verven? Gebruik dit handige stappenplan!
Lees ook: Gipsplaten verven: handige tips voor het schilderen

Related Posts