Home Klustips Geluidsisolatie  

Geluidsisolatie  

Door bouwsuper
Geluidsisolatie

Wanneer we het over isolatie hebben van een ruimte denken we meestal aan warmte- en koudewerende maatregelen. In een lawaaiige omgeving zoals bij een vliegveld of een verkeersplein. Ook als je zelf geluid produceert met een muziekinstrument of machines ontstaat de noodzaak tegen geluidsoverlast te isoleren. Het meest voor de hand liggend is vensterisolatie met HR glas en wandisolatie maar ook een vergroting van de massa van je dak of vloer zal een niet geringe bijdrage in geluidsisolatie leveren.

Wandisolatie

HR glas is vrij zwaar en de constructie van het gebouw zal dit moeten kunnen dragen. We laten dat hier buiten beschouwing en beperken ons tot geluidswerende isolatie die we zelf kunnen aanbrengen. Materialen die direct contact met elkaar maken, de zogenaamde bruggen, transporteren koude en/of geluid. Wanneer we rachels plaatsen zullen we het raamwerk aan alle zijden twee centimeter kleiner moeten maken dan het wandoppervlakte en dit opvullen met isolatiemateriaal. Ook schroeven we de latten niet ‘koud’ op de muur maar ook daar klemmen we stroken isolatie tussen de latten en de muur. Isolatieplaten vervolgens aanbrengen zoals op de verpakking vermeldt staat en de muur afwerken met een muurbeplating.

Lees ook: Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Dak- en vloerisolatie

Al eerder genoemd, hoe meer massa hoe meer geluidwerende eigenschappen. Bij daken is er tevens een onderscheidt in geluidwering voor platte en voor hellende daken. Bij platte daken is een dikkere betonlaag vaak afdoende waarbij deze eventueel aangevuld kan worden met een groendak. Groendaken komen tevens in aanmerking voor subsidie of een tegemoetkomende premie. Bij hellingdaken geldt de buitenste dakbedekking en het dakbeschot als eerste isolatielaag waarna de binnenste isolatielaag en aftimmering als tweede laag gezien wordt. Bij geluidsisolatie op vloeren houden we dezelfde regel aan als op wanden. Vermijdt ‘bruggen’ verhoog de hoeveelheid massa en werk de vloer af met een zogenaamde zwevende dekvloer.

Lees ook: Vloerisolatie: je houten vloer isoleren
Lees ook: Vloerisolatie aanleggen? Dit is wat je moet weten!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.