Zoals we al in een eerdere tip behandelden zijn warme voeten heel belangrijk voor ons gevoel van welbehagen. Een warme vloer doet de ruimte behaaglijker aanvoelen ook al is de omgevingstemperatuur niet daadwerkelijk hoger. Om de ergste koude uit een vloer te halen kunnen we hem isoleren of op de plaats waar we vaak zitten een verwarmingsfolie onder de vloerafwerking leggen. Willen we vanuit de vloer de complete ruimte verwarmen is de meest voor de hand liggende oplossing het aanleggen van een in de vloer geïntegreerd verwarmingssysteem.
Regelbare vloertemperatuur
Het voordeel van elektrische vloerverwarming ten opzichte van het CV systeem is dat je de vloertemperatuur beter kan regelen. CV water heeft een gemiddelde temperatuur van 40-45 °C en daardoor wordt in de seizoenen dat je eigenlijk niet zoveel warmte nodig hebt de vloer al snel te warm. Met elektrische vloerverwarming is de vloertemperatuur nauwkeuriger af te stellen wat het warmteverlies naar buiten beperkt.
Wanneer je met je hand kan voelen dat de vloer warm is, is hij eigenlijk te warm. Bij een goed afgestelde vloerverwarming merk je niets van de aanwezigheid van de vloerverwarming terwijl de ruimte wel perfect op temperatuur is.
Vloerdikte
Bij elektrische vloerverwarming heb je de keuze uit matten die je direct onder de toplaag, zoals plavuizen, of laminaat, van je vloer kan leggen of bekabeling die in een gietvloer verwerkt wordt.
Elektrische vloerverwarming direct onder het oppervlakte heeft als voordeel dat de vloertemperatuur snel en nauwkeurig te regelen is. Bij diepe elektrische vloerverwarming werkt de bovenliggende stortvloer als een warmteverdeler waardoor met relatief weinig energieverbruik het vertrek langdurig op temperatuur blijft. Hiervoor is echter een bovenliggende stortvloer van minimaal 8 cm vereist, iets wat ruimtetechnisch gezien wel mogelijk moet zijn.