Home RuimteTuin Een moestuin aanleggen; tips voor beginners

Een moestuin aanleggen; tips voor beginners

Door Marieke
Moestuin

Je zou het leuk vinden om in je achtertuin een hoekje in te richten waar wat kruiden en groenten zullen groeien. Maar je hebt alleen niet zoveel ervaring en je bent bang dat het helemaal zal mislukken. Je hebt helemaal geen ervaring nodig om je eerste moestuintje aan te leggen. Met deze handige tips en weetjes gaat het ook jou lukken om een moestuin voor beginners aan te leggen.

Wat heb je nodig

Voor een moestuin heb je eigenlijk niet veel nodig. Als je wilt kun je een moestuinbak aanschaffen, je kunt het ook direct in de tuin zaaien. Daarnaast heb je natuurlijk zaadjes nodig van de groenten en kruiden die je wilt zaaien. Wil je het helemaal simpel doen met kruiden? Koop dan een kruidenplantje bij de supermarkt en plant deze in je moestuin. Dan heb je gelijk al resultaat 😉

Vul de bak met speciale grond voor de moestuin; moestuingrond.

Daarnaast heb je ook nog wat tuingereedschap nodig. Een spade om de aarde mee om te spitten, een schoffel om het onkruid te verwijderen. Een gieter om de planten water te geven en een schepje om de zaadjes te planten. Tuinhandschoenen zijn ook fijn om te gebruiken om je handen te beschermen.

Kies de juiste plaats

Een goede plek in je tuin voor een moestuin is het meest belangrijk. De meeste groenten zijn zonneaanbidders, dus een plek met zoveel mogelijk zon is ideaal, minimaal 6-8 uur. Kies ook voor wat beschutting, niet dat er geen wind mag zijn, maar houd wel rekening met de verschillende windrichtingen. Uit het noorden komt de koudste lucht, aan de zuidkant komt warme lucht. Houd dus de zuidkant open.

Begin klein

Een moestuin hoeft niet groot te zijn om toch heerlijke groenten en kruiden te kunnen verbouwen. Er zijn al moestuinbakken van één vierkante meter, zelfs nog kleiner, zo kost het je maar een klein hoekje van je tuin. Kruiden kun je bijvoorbeeld ook in plantenbakken verbouwen. Dat kost je ook weinig ruimte, maar heb je toch volop kruiden waar jij lekker gebruik van kunt maken in de keuken.

Kies voor makkelijke groenten

Het leukste is natuurlijk als je gelijk al resultaat hebt van al je werk. Na ja, natuurlijk moet je eventjes wachten tot je daadwerkelijk uit de tuin kunt eten, maar diverse groenten zijn wel makkelijk te telen. Denk dan aan sla, courgette, wortel, radijs, snijbiet en spinazie. Deze hebben weinig verzorging nodig. Wel af en toe een beetje water geven natuurlijk.

Het beste zaaimoment

Het beste zaaimoment verschilt per groente. Op de verpakking staat altijd een zaaiadvies als richtlijn, maar het één en anders is ook altijd afhankelijk van het weer. Vriest het nog laat in het seizoen? Wordt het onverwacht nog heel koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan nog even met zaaien.

Je kunt het zaaimoment ook een stapje voor zijn. Je kunt in februari al beginnen met voorzaaien in een potje en het potje binnen op de vensterbank zetten. Zo rond april kun je de plantjes buiten zetten. Er zijn zelfs groenteplanten die je binnen móet voorzaaien. Denk dan aan paprika’s en tomaten. Of gebruik een speciaal groentekasje zodat de planten beschermd zijn tegen weer en wind.

Zaai niet te diep

Zorg ervoor dat je de zaadjes niet te diept zaait. Hoe dieper de zaadjes zitten, hoe groter de kans op rotten. Zaai het zaadje zo diep als de grootte van het zaadje zelf als je deze verticaal hout. Dus een zaadje die 1 cm lang is, zaai je ook 1 cm diep.

Verdeel je moestuin in vakken en houd stoelendans

Verdeel je moestuin in een aantal vakken; peulvruchten, kolen, wortelgewassen, enz. Elk jaar verhuis je de groep naar het volgende vak. Als je elk jaar de grond een plaatsje opschuift, houd je de grond gezond.

Een goede verzorging voor een heerlijke oogst

En nu komt het erop aan. Laat je moestuin niet versloffen. Een goede verzorging is het halve werk, al gaat daar wel tijd in zitten. Geef water wanneer nodig is, verwijder onkruid, voorkom ongedierte die het op jouw heerlijke aubergines hebben voorzien. Als jij er tijd in steekt, kun jij na een tijdje genieten van de heerlijke groenten uit eigen tuin. Zeker weten dat die nog lekkerder smaken!

Heb jij een moestuin in je eigen achtertuin?

Related Posts