Als je veel last hebt van inkijk in je huis, dan kun je raamfolie op je ramen plakken waarmee je erge inkijk voorkomt. Met raamfolie blijft wel de maximale lichtinval behouden, maar heb je geen inkijk meer. Iedereen kan zelf raamfolie aanbrengen, maar als je het niet goed doet, dan ziet het er niet mooi en netjes uit en laat het ook makkelijk weer los. Met deze tips is raamfolie aanbrengen nog nooit zo makkelijk geweest!
In dit artikel:
Wat heb je nodig
Voor het aanbrengen van raamfolie heb je diverse spullen nodig. Zorg dat je deze spullen bij de hand hebt voordat je begint.
- Raamfolie
- Plantenspuit
- Stanleymesje/schaar
- Glasreiniger
- Theedoek
- Watervaste stift
- Meetlint
Verschillende soorten raamfolie
Er zijn grofweg 2 verschillende soorten raamfolie.
Statische raamfolie heeft aan de achterkant geen lijmlaag. Het hecht zich door statische lading. Statische raamfolie laat geen sporen na op het glas, is eenvoudig op te plakken en ook weer eenvoudig te verwijderen en geschikt voor hergebruikt.
Zelfklevende folie heeft een lijmlaag en hecht zich direct vast aan het raam. Zelfklevende folie is niet herbruikbaar en de lijmlaag kan sporen achterlaten op het glas. Folie die zelfklevend is, is wel goedkoper dan statische folie.
Stappenplan
Om de folie perfect op het raam te krijgen volg je de volgende stappen.
Stap 1: raam schoonmaken
Als eerste maak je het raam waar je de folie op wilt plakken grondig schoon. Maak je raam met een ontvetter of glasreiniger schoon. Viezigheid wat nog op je raam blijft zitten wordt uitvergroot als de folie op het raam zit.
Stap 2: bepaal de bovenlijn
De meeste inkijk ben je kwijt als je de folie plakt op zo’n 1.40 tot 1.80 meter hoogte. Dat is ook een beetje afhankelijk van jouw lengte. Je wilt natuurlijk wel nog naar buiten kunnen kijken als je voor het raam staat. Als je de hoogte bepaald hebt, dan ga je het goed afmeten en streepjes trekken op je raam met een watervaste stift.
Stap 3: folie knippen
Meet je raam op en teken het af op de folie. Knip de folie op het juiste formaat.
Stap 4: folie aanbrengen
Gebruik je statische raamfolie, dan spuit je eerst het raam vochtig met een plantenspuit. Dan kun je de folie aanbrengen. Haal het beschermlaagje stukje bij beetje van de folie en plak de folie op je raam. Eventuele luchtbellen en overtollig water kun je verwijderen door er met een theedoek over te wrijven, dit kan bijvoorbeeld ook met een pasje, een raamwisser of een liniaal.
Gebruik je zelfklevende folie, dan hoef je geen water te gebruiken, maar kun je het direct op het raam plakken. Ook nu haal je stukje bij beetje de beschermlaag eraf en plak je het stukje bij beetje op je ruit.
Stap 5: goed drogen
De eerste paar dagen is het niet verstandig om je ramen te wassen. Als de folie eenmaal goed opgedroogd is en goed vast zit, kun je weer je ramen zemen. De folie zit stevig vast en zal niet zomaar loskomen.
Nog kort een paar punten op een rijtje:
- Heb je de folie opgeplakt? Verwijder dan direct de luchtbellen met een theedoek of iets dergelijks. Wacht je te lang, dan kun je ze niet meer wegkrijgen en moet je opnieuw beginnen.
- Haal nooit in één keer het hele beschermlaagje weg. De folie zal onherroepelijk dubbel gaan en aan elkaar blijven plakken.
- Begin met plakken vanuit een hoek en werk langzaam schuin naar beneden.
- Met twee personen de folie aanbrengen werkt vaak net wat fijner dan alleen.