Home RuimteTuin Een dakgoot schoonmaken doe je zelf

Een dakgoot schoonmaken doe je zelf

Door Marieke
Dakgoot schoonmaken

Het schoonmaken van een dakgoot is een klusje dat vaak wordt vergeten. Het is echter wel belangrijk dat dit regelmatig gedaan wordt. Als de goten niet goed meer doorstromen kan dit overstromingen en zelfs lekkages tot gevolg hebben. Maak een dakgoot minimaal 1x per jaar schoon, het liefst twee keer. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in dit artikel. En je zult zien dat het een fluitje van een cent is.

Waarom moet je een dakgoot schoonmaken?

In een dakgoot komt het regenwater terecht en wordt via de regenpijp afgevoerd. Door het jaar heen komt er naast regen ook veel viezigheid in een dakgoot terecht; takken, mos, bladeren en ander vuil. Vooral in de herfst, als het blad van de bomen valt, kan er veel viezigheid in de dakgoot terechtkomen. Als het vuil zich ophoopt kan het regenwater niet meer weg. Met alle gevolgen van dien. Het water stroomt op ongewenste plekken naar beneden en het kan zelfs door het dak gaan lekken. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt kan daarom veel problemen voorkomen.

Wanneer kun je het beste een dakgoot schoonmaken

Aan het eind van de herfst, als alle bladeren van de bomen zijn gevallen, kun je het beste een dakgoot schoonmaken. Dat is in november. Over het algemeen is 1x per jaar genoeg. Een tweede keer kan nooit kwaad. Vooral als je op een plek woont met veel bomen. Doe het dan nog een keer in april/mei.

Wat heb je nodig

Als je gaat beginnen met het schoonmaken van een dakgoot is het verstandig om eerst alle spullen te pakken die je nodig hebt. Als je alles van tevoren al klaar zet, werkt dat het snelst en het makkelijkst.

Aan de slag

Een dakgoot schoonmaken is niet moeilijk, maar omdat je hoog op een ladder staat moet je wel alle veiligheidsregels in acht nemen. Wees voorzichtig en wees jezelf ervan verzekerd dat een ladder stabiel staat.

Draag altijd werkhandschoenen. Er kunnen scherpe voorwerpen in de goot liggen. Als eerste schep je al het vuil uit de goot. Alle bladeren, takjes, etc. doe je in een emmer.

Vervolgens spuit je met een tuinslang de goot schoon en laat je het doorspoelen. Hardnekkig vuil kun je verwijderen met een borstel of spons. Beweeg in de richting van de regenpijp.

Controleren

Check de dakgoot ook direct op schade. Controleer ook de regenpijp en de bevestiging van de regenpijp. Als er iets stuk is, repareer het of laat het repareren.

Spuit met een tuinslang wat water in de afvoer. Loopt het water niet direct goed weg, dan zit er wellicht een verstopping.

Maak zin en tijd en het bespaart je geld

Eventjes zin en tijd maken en de ladder opklimmen om die goot schoon te maken voorkomt grote problemen. Grote problemen oplossen kost je veel tijd, moeite en energie en daarmee ook geld. Vooral als je iemand moet inhuren die het voor je moet repareren. Die komen over het algemeen niet voor niets. De moeite om die ladder op te klimmen is hiermee dus de moeite waard.

Samen met de buurman

Als je toch op die ladder staat kun je meteen ook de goot van de buurman schoonmaken en zijn afvoer schoonspoelen. De volgende keer kan de buurman het bij jou doen. Ook dat scheelt je weer tijd en moeite als je het samen kunt doen.

Related Posts