Home RuimteSlaapkamer Een matras kopen; hier moet je op letten

Een matras kopen; hier moet je op letten

Door Marieke
Matras

Je hebt pasgeleden je slaapkamer opgeknapt. Helemaal naar jouw smaak. Het is prachtig geworden. Maar één ding mist nog. Hét matras waar jij heerlijk op kunt slapen en goed uitgerust op kunt wakker worden, zodat jij de dag vol energie in kunt gaan. Je besluit om ook het matras te vervangen en gaat op zoek naar een nieuwe. In dit artikel lees je 5 tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

Verschillende materialen

Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, dan zie je al snel dat het gemaakt kan zijn van verschillende materialen. We noemen eerst de mogelijkheden en daarbij ook de voor- en nadelen.

Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn de goedkoopste die je kunt aanschaffen. Het schuimsoort van dit matras veert na indrukken terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Het materiaal vormt zich naar je lichaam zodat je geen drukpunten voelt. Het nadeel van deze matrassen zijn dat het matras het vocht niet kan reguleren en dat het snel klam en warm aanvoelt. Daarbij gaan deze matrassen ook niet zo lang mee. Daarom worden deze matrassen veelal gebruikt voor de kinderkamer of de logeerkamer.

Latex matrassen

Latex is van nature antibacterieel en daarom is zijn latex matrassen uitermate geschikt voor mensen met een allergie. Schimmels, mijten en bacteriën vinden geen voedingsbodem in latex. Latex is een elastisch materiaal en vormt zich naar je lichaam als je erop gaat liggen. Het is zeer comfortabel. Het nadeel is dat latex een gesloten celstructuur heeft en niet zo snel het vocht afvoert. Daarom kun je een latexmatras het beste op een open lattenbodem plaatsen. Als je veel transpireert of het snel warm hebt, is het niet zo geschikt.

Traagschuim matrassen

Traagschuim, oftewel NASA schuim, vormt zich door lichaamswarmte helemaal naar het lichaam. De druk wordt gelijkmatig over het lichaam verdeeld en daardoor ligt het comfortabel. Je kunt voor langere tijd op een traagschuimmatras liggen, het risico op doorliggen is minder groot dan op andere matrassen. Daarom wordt een traagschuimmatras veel in ziekenhuizen en verzorgingshuizen gebruikt. Daarnaast is het zeer geschikt voor iedereen met gewrichts- en rugklachten.

Het nadeel is dat traagschuim een gesloten celstructuur heeft en daardoor slecht vocht en warmte reguleert. Minder geschikt voor als je het snel warm hebt. Draaien wordt ook lastiger op een traagschuimmatras.

Koudschuim matrassen

Koudschuim vormt zich naar je lichaam waardoor het comfortabel ligt en je geen drukpunten voelt. Het voordeel van koudschuim ten opzichte van traagschuim is dat het een open celstructuur heeft en daardoor het vocht goed reguleert. Ideaal voor iedereen die het snel warm heeft.

Pocketvering matrassen

Een pocketveringmatras bestaat uit veren die allen afzonderlijk zijn verpakt in zakjes, de pockets. De veren bewegen zich afzonderlijk en vormen daardoor helemaal naar je lichaam. De veren worden afdekt met een toplaag van bijvoorbeeld traagschuim, koudschuim of latex. Een pocketveringmatras reguleert het vocht goed en geschikt voor mensen die het snel warm hebben of veel transpireren.

Een matras kopen; hier moet je op letten

Als je een nieuw matras koop, dan bepaal je eerder van welk materiaal je een matras wilt hebben. Vervolgens let je nog op een aantal andere aspecten. We zetten ze voor je op een rijtje.

Maat

Een matras is in diverse formaten verkrijgbaar. Meten = weten; weet goed welke maat matras jij nodig hebt.

Hardheid

De een vindt een hard matras lekker, de andere vindt een wat zachtere juist lekker. De hardheid van een matras heeft in de eerste plaats te maken met je persoonlijke voorkeur, maar ook met je gewicht. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder je weegt hoe harder je matras.

Anti-allergisch

Als je last hebt van een allergie dan is het goed als je kijkt of het matras ook anti-allergisch en antibacterieel is. Kies dan ook voor een matras met een afritsbare tijk die je in de wasmachine kunt wassen.

Open of gesloten celstructuur

Een aantal materialen waarvan een matras gemaakt kan zijn hebben een gesloten celstructuur. Het reguleert het vocht niet goed. Als je het snel heel warm hebt, of veel zweet, kies dan bijvoorbeeld niet voor een latex of traagschuim matras, maar voor een pocketvering of koudschuimmatras.

Is proefliggen mogelijk?

Bij veel winkels is het mogelijks om een matras een tijdje te gebruiken zodat je goed kunt testen of het matras wel of niet wat is. Bekijk wel goed de voorwaarden van het proefliggen. Soms zijn er wat addertjes onder het gras.

Leestip: een matras schoonmaken doe je zo

Related Posts