Home Geen categorie Op welke temperatuur kun je het beste wassen

Op welke temperatuur kun je het beste wassen

Door Marieke
Wassen

Wat een enorme tegenvaller. Je wasmachine is stukgegaan en in plaats van geld overmaken naar je spaarrekening moet je daarvan een nieuwe wasmachine kopen. Maar als je wasmachine zo rond een jaar of 10 is, is het verstandig om geld te reserveren voor een nieuwe wasmachine. De kans is groot dat die dan een dezer dagen stuk gaat. En natuurlijk op een moment dat het niet handig is. Het loont om rekening te houden met het energieverbruik van de machine. Daarmee verdien je de aanschaf van een nieuwe wasmachine deels terug ten opzichte van de oude machine. Goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Waar je op moet letten

  • Kies een wasmachine met een capaciteit die bij jouw huishouden past. Niet te groot zodat je steeds met halflege trommels moet draaien, maar ook niet te klein, zodat je vaak moet wassen.
  • Kies voor een energiezuinige machine met een A+++ label. Kijk binnen de wasmachines met A+++ labels ook naar het jaarverbruik.
  • Een losse droger naast jouw wasmachine is energiezuiniger dan een wasdroogcombinatie.
  • Was altijd met een volle trommel.
  • Laat de was op de hoogste stand centrifugeren als je de was daarna in de droger doet, dan is de was sneller droog.
  • Gebruik slechts een klein beetje wasmiddel, ook daar kun je flink wat geld op besparen als je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid.

Wassen op 30 graden

Een beste temperatuur om te wassen bestaat eenvoudigweg niet. Het minimumtemperatuur is 30 graden. Is de was niet al te vies, dan is wassen op 30 graden het beste. Tegenwoordig wordt ook je vuile was op 30 graden goed schoon. Hiermee bespaar je op je energierekening én houd je rekening met het milieu.

Wassen op 40 graden

40 graden is de meest gebruikte temperatuur, vooral voor de bonte was. Zelfs een hardnekkige vlek kan goed schoon worden op 40 graden. Niet alleen de wasmachine is flink verbeterd, ook de wasmiddelen zijn een stuk beter geworden.

Wassen op 60 graden

Vooral handdoeken, theedoeken, vaatdoeken en beddengoed worden op 60 graden gewassen. Niet omdat het schoon moet worden, want over het algemeen vallen de vlekken in je beddengoed wel mee. Als je was op 60 graden weet je zeker dat alle bacteriën, schimmel en mijten het niet overleven. Veelal wordt sportkleding, ondergoed en babykleding ook op 60 graden gewassen.

Wassen op 90 graden

Kleding kun je niet wassen op 90 graden (sommige wasmachines op 95 graden). Toch zit deze stand niet voor niets op de wasmachine. Wassen op 90 graden, ook wel kookwas genoemd, is handig om zo af en toe te doen, want hiermee verleng je de levensduur van je machine. Vieze geurtjes zullen verdwijnen en het voorkomt dat zeepbacteriën, schimmels en vetluis zich gaan nestelen in je machine. Laat je wasmachine leeg op 90 graden draaien. Neem vervolgens alle randjes en rubbers met een vochtige doek af en je wasmachine is weer helemaal schoon. Doe dit ongeveer eens in het kwartaal.

Lees het etiket

Kijk voordat je kleding in de machine gooit eerst goed naar het etiket in je kleding. Daarin staat wat de maximale temperatuur is waarop je het kledingstuk mag wassen. Ook vind je op het etiket nog meer informatie, of het in de droger mag en hoe heet je het mag strijken.

Wat doe je met je oude wasmachine?

Heb je een oude wasmachine die het nog wel moet? Je denkt aan het milieu te denken door deze tweedehands te verkopen of naar een kringloopwinkel te brengen. Dit is vanuit het milieu-oogpunt niet de verstandigste keuze. Oude wasmachines gebruiken zoveel meer energie. Het beste kun je je oude machine inleveren voor recycling. Vaak neemt de winkel waar je je nieuwe machine koopt de oude direct mee. Anders kun je het apparaat bij de milieustraat in je gemeente brengen.

Leestip: zelf de wasmachinekraan vervangen

Related Posts