Home RuimteTuin Een bladblazer kopen; hier let je op

Een bladblazer kopen; hier let je op

Door Marieke
Beste bladblazer kopen; adviezen

Herfst. Je kunt er van genieten. Heerlijk met een e-reader op de bank, onder een warme deken, een kop thee en een reep chocolade. De wind raast on het huis en de regen tikt tegen het raam. Heerlijk. Herfst. Het betekent ook dat de bladeren met duizenden tegelijk weer naar beneden dwarrelen en de aarde bedekken. Wanneer bomen massaal hun bladeren verliezen kan het snel een zooitje op straat worden. Helaas zul je onder het warme dekentje vandaan moeten komen om de bladeren op te ruimen. Gelukkig zijn er manieren waarop dat snel en eenvoudig kan, bijvoorbeeld met een bladblazer. In dit artikel vertellen wij je alles over bladblazers en geven wij je advies wanneer je een bladblazer wilt kopen.

Wat is een bladblazer?

Een bladblazer is voorzien van een motor die een ventilator aandrijft die lucht produceert. De lucht wordt via een smalle uitgang naar buiten geperst waardoor je bladeren en ander vuil kunt wegblazen. De luchtstroom kan verschillende snelheden hebben. Een blad blazer wordt vooral gebruikt om tuinen en het algemene straatbeeld netjes te houden. Daarnaast kunnen bladeren die nat geworden zijn door de regen behoorlijk glad worden en door deze bladeren op te ruimen voorkom je ongelukken.

Een bladblazer kiezen; hier let je op

Alle bladblazers lijken veel op elkaar, toch zijn er een aantal verschillen op te merken. Voordat je op zoek gaat naar een exemplaar is het verstandig om jezelf het volgende af te vragen:

  • Welke aandrijving heeft jouw voorkeur?
  • Waarvoor wil je het apparaat voor gebruiken? Grotere of kleinere oppervlakten?
  • Wil je een handmodel of een rugmodel?
  • Wil je de bladeren bijeen harken of vang je ze liever gelijk op in een opvangzak?

Aandrijving

Bladblazers kunnen in 3 soorten worden onderverdeeld als het gaat om de aandrijving:

  • Benzine bladblazer
  • Elektrische bladblazer
  • Accu bladblazer

Elke aandrijving heeft zijn eigen voor- en nadelen. De omvang van je tuin, maar ook de persoonlijke voorkeur speelt een rol bij de keuze.

Benzine bladblazer

De benzine blazer draait op twee- of viertaktmotoren. Je start de blazer door aan het startkoord te trekken. Een dergelijke bladblazer vereist periodiek onderhoud van de motor. Het voordeel is dat een benzine bladblazer een zeer hoog vermogen heeft en een hoge luchtstroomsnelheid. Deze blazer is geschikt voor grote tuinen en gebieden en wordt vaak door de gemeente gebruikt.

Elektrische bladblazer

Je start de machine met een druk op de knop. De werking van een elektrische bladblazer is afhankelijk van een netsnoer. Je hebt dus een stopcontact in de buurt nodig wanneer je een elektrische blazer wilt gebruiken. Het apparaat vereist weinig onderhoud en heeft een gemiddeld vermogen.

Bladblazer op accu

Met een druk op de knop en je kunt beginnen met het schoonblazen van je tuin. Het apparaat werkt op accu, dus je bent niet afhankelijk van een stopcontact of een snoer dat in de weg zit. Wel zul je een volle accu moeten hebben wanneer je gebruik wilt maken van de blazer. Een accu bladblazer vereist weinig onderhoud. Een bladblazer op accu is geschikt voor tuinen of andere kleinere oppervlakken waar je lastig toegang hebt tot stroom.

Blaasvermogen

Waar wil je de blad blazer voor gebruiken? Voor grotere oppervlakten of voor je kleine achtertuin? Het blaasvermogen is de maximale snelheid die jouw bladblazer kan bereiken. Tot 250 km per uur gebruik je voor droge bladeren in kleinere tuinen. Voor een middelgrote tuin is een snelheid tussen de 250 en 300 km gewenst. Dan kun je ook natte bladeren wegblazen. Ben je professional en de hele dag op straat of in grote tuinen of parken aan het werk met eenblazer? Kies dan voor een bladblazer met een blaassnelheid van meer dan 300 km per uur.

Handmodel of rugmodel

De meeste bladblazers hebben een hanteerbaar gewicht waar je prima je eigen tuin mee schoon kunt blazen. Wanneer een blazer wat zwaarder van gewicht is, is het niet prettig om er langdurig mee aan het werk te zijn. Er zijn ook bladblazers die je op je rug kunt dragen, zodat jij je handen vrij hebt om de bladblazer te bedienen, en het ook langduriger te dragen is.

Blazen, zuigen of versnipperen?

Met een bladblazer kun je bladeren in een hoek blazen waarna je de bladeren kunt opvegen en kunt opruimen. Er zijn ook bladblazers met een zuig- en versnipperfunctie. Deze zuigt de bladeren op waarna de worden versnipperd en in een opvangbak terechtkomen. Deze opvangbak kun je in de afvalcontainer legen en hoef je niet meer te bukken om de bladeren op te rapen.

Lees ook: Hekwerk voor je tuin; alles over een dubbelstaafmat
Lees ook: Terrasverwarmer kopen; hier let je op!

Related Posts