Home Wonen Diverse soorten stofzuigers op een rij

Diverse soorten stofzuigers op een rij

Door Marieke
Verschillende soorten stofzuigers op een rij

Wanneer je een nieuwe stofzuiger gaat kopen, dan kun je uit veel soorten stofzuigers kiezen; zo heb je de traditionele sledestofzuiger, de steelstofzuiger of een robotstofzuiger. Iedere stofzuiger heeft weer andere mogelijkheden en zijn eigen voor- en nadelen. Ik dit artikel vertellen wij je welke soorten stofzuigers er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van elke stofzuiger.

Soorten stofzuigers

Er zijn een aantal verschillende soorten stofzuigers. We zetten een aantal verschillende stofzuigers voor je op een rij:

Sledestofzuiger met zak

De sledestofzuiger met zak is de meest traditionele stofzuiger en wordt nog steeds het meest verkocht. De stofzuiger is voorzien van wielen en trek je als een slede achter je aan. De slede heeft een ruimte stofzak waar het vuil in terechtkomt. Deze zak moet vervangen worden wanneer deze vol is en vaak ben je gebonden aan een bepaalde type stofzak. De sledestofzuiger is vaak goed wendbaar en heeft een krachtige motor. Het nadeel is wel dat je gebonden bent aan een netsnoer die je in het stopcontact moet steken en die wil nog wel eens in de weg zitten tijdens het stofzuigen.

Sledestofzuiger zonder zak

Een sledestofzuiger zonder zak ziet er in principe hetzelfde uit als bovengenoemde stofzuiger met zak. Het enige verschil is dat de stofzuiger geen stofzak heeft, maar een stofreservoir. Dit reservoir kun je makkelijk verwijderen wanneer deze vol is, zodat je het kunt legen in de afvalcontainer. Je plaatst het reservoir weer terug en je kunt meteen verder stofzuigen. Het nadeel is dat je bij het legen van het stofreservoir moet oppassen dat het stof niet overal heen dwarrelt.

Steelstofzuiger

Wanneer het snoer van een sledestofzuiger je steeds in de weg zit, dan is het een optie op een steelstofzuiger te overwegen. Een steelstofzuiger werkt op accu en is daardoor volledig draadloos. Je hebt enorm veel bewegingsvrijheid. Een steelstofzuiger is enorm wendbaar, zelfs in de moeilijk bereikbare plekjes is het eenvoudig schoonmaken. Dankzij het compacte formaat is de stofzuiger makkelijk op te bergen en neemt het weinig ruimte in beslag. Vaak zit er een houder bij dat het mogelijk maakt de stofzuiger aan de muur te hangen. Er zijn diverse 2-in-1 steelstofzuigers verkrijgbaar die je in een handomdraai kunt omtoveren in een krachtige handstofzuiger/kruimeldief. Daarmee vang je twee vliegen in een klap. Nadeel: de steelstofzuiger is minder krachtig dan een gewone stofzuiger en de accuduur is zeer beperkt. Daarmee is de steelstofzuiger meer geschikt voor erbij, voor wanneer je snel even wilt stofzuigen.

Lees ook: Hoe moet je een stofzuiger onderhouden

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger neemt je ontzettend veel werk uit handen. Je laat de robot het werk doen en jij hoeft helemaal niet meer aan de slag. Ideaal. Maar om maar met de deur in huis te vallen, ook een robotstofzuiger vervangt een gewone stofzuiger niet, je zult ‘m alleen minder vaak uit de kast pakken. Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger die geheel zelfstandig door de ruimte beweegt. Je kunt instellen wanneer de robot moet starten en met welk programma. Het voordeel is dat hij je veel werk uit handen neemt, dat vuil en stof zich minder snel ophoopt en dat hij onder laag meubilair kan zuigen. Het nadeel is dat hij minder krachtig is, moeite heeft met tapijten, niet in hoekjes en kiertjes kan komen en een hoge aanschafprijs heeft.

De kruimelzuiger

Even na het eten onder de eettafel stofzuiger? Heb je iets laten vallen waardoor er wat rotzooi op de grond ligt? Dan is de kruimelzuiger ideaal. Een kruimelzuiger is echt voor erbij. Net even handig voor dat lastig bereikbare hoekje, of die paar kruimels die op de grond liggen en je geen zin hebt om de gewone stofzuiger daar helemaal voor uit de kast te halen. De kruimelzuiger heeft een compact formaat, een beperkte accuduur, een beperkte stofreservoir en een lagere zuigkracht. Maar je kunt ‘m niet missen in huis.

Lees ook: Zo ga je het beste om met je laminaatvloer
Lees ook: Jouw vloerkleed schoonmaken; 6 tips

Related Posts