Home Klustips Zo bescherm je je woning tegen water van onderaf

Zo bescherm je je woning tegen water van onderaf

Door bouwsuper
Zo bescherm je je woning tegen water van onderaf

Klimaatverandering is lange tijd iets geweest waar we bang voor moesten zijn in de toekomst. Toch lijken we ook nú al steeds vaker hiermee te maken te krijgen. Hoewel de afgelopen zomer in ons land relatief gelijkmatig was, hebben we de voorgaande drie jaar te maken gehad met meerdere en langdurige hittegolven. Ook heftige regenval komt steeds vaker voor. In combinatie met een hoger grondwaterpeil door de zeespiegelstijging en dichtere bebouwing, levert dit laatste steeds vaker schade op aan woningen. Hieronder lees je alles over je woning beschermen tegen kelderlekkage en optrekkend vocht in de muren.

Belangrijk om de kelder goed waterdicht te maken

Je woning beschermen tegen water? In eerste instantie kijken mensen dan toch al snel aan de plaats waar het water vandaan komt, namelijk omhoog. Daken zijn echter relatief steeds minder vaak de oorzaak van lekkages. Doordat het steeds moeilijker wordt om al het regenwater bij heftige regenval goed af te voeren, komen de problemen in huis steeds vaker van onderaf. Je kelder waterdicht maken wordt dus steeds belangrijk. 

Er zijn verschillende methoden om een kelder waterdicht te maken. In het verleden werd er vaak gekozen voor drainage of het aanbrengen van een laag waterdicht cement. Tegenwoordig wordt steeds vaker een nieuwe methode toegepast, namelijk het injecteren van een speciale vloeistof onder hoge druk in de wanden. Dit is niet alleen veel goedkoper dan de voorgaande oplossingen, maar levert ook nog eens betere resultaten op lange termijn.

Belangrijk om de kelder goed waterdicht te maken

Kelderlekkage? Laat dit snel verhelpen!

Is er al sprake van een kelderlekkage? Laat dit dan snel oplossen door een vakkundige vochtweringsspecialist. Een waterdichte kelder of souterrain zorgt voor een gezondere leefomgeving, en voorkomt verder gevaar van vochtschade of het bederven van opgeslagen spullen. Daarnaast heb je door een droge kelder blijvend lagere energielasten, en stijgt de waarde van je woning.

Optrekkend vocht in muren

Vocht in huis beperkt zich overigens niet alleen tot de kelder. Heb je een woning met een fundament van metselwerk? En staat je woning in een gebied met een hoog grondwaterpeil of vette grondsoort? Dan kan het vocht via het metselwerk optrekken, tot ongeveer een meter boven het maaiveld of straatniveau. Optrekkend vocht geeft niet alleen kans op het rotten van de vloer en de kozijnen, of beschadiging van de plinten, stopcontacten en bedrading, maar ook gezondheidsproblemen zoals reuma, allergieën en klachten aan de luchtwegen. Vocht in een muur behandelen kent een soortgelijke methode als een kelder waterdicht maken. De gevels of draagmuren die vocht bevatten worden onder hoge druk geïnjecteerd en voorzien van een nieuwe waterdichte afwerklaag.

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de term ‘toekomstbestendige woning’. Eerder werd deze term toegepast op woningen die eenvoudig aangepast konden worden aan ouder wordende eigenaren met speciale behoeftes. Nu klimaatverandering een steeds dringender issue wordt, is het ook tijd om woningen toekomstbestendig te maken, onder andere door je woning goed te beschermen tegen water van onderaf.

Related Posts