Home Klustips Hoe moet je een stofzuiger onderhouden

Hoe moet je een stofzuiger onderhouden

Door bouwsuper
Stofzuiger onderhouden

Een stofzuiger heeft vaak niet meer aandacht nodig dan een paar eenvoudige onderhoudswerkzaamheden die kunnen voorkomen dat de stofzuiger mankementen gaat vertonen. Hierdoor kunnen kostbare reparaties voorkomen worden. Door je stofzuiger regelmatig schoon te maken en dit bij te houden kan die jarenlang meegaan in goede conditie.

Voordat je begint aan het schoonmaken van je stofzuiger is het belangrijk dat deze is losgekoppeld van de stroom. Een stofzuiger die onverwachts wordt ingeschakeld terwijl het onderhoud wordt uitgevoerd kan zorgen voor verwondingen.

Stofzuigerzak of bak legen

Het is verstandig dat de zak regelmatig wordt vervangen. Een stofzuigerzak die slechts voor ⅓ vol zit, kan te vol zijn om efficiënt te reinigen. Er moet rekening worden gehouden dat de lucht door al het verzamelde stof moet gaan. Een te volle stofzuigerzak betekent dat de machine harder moet werken. Dit kan ten koste gaan van de schoonmaakkracht. Als er aan de buitenkant van de zak een voorbeeldlijn zit, is het handig om met je hand te bepalen of de zak te vol is of niet. Een andere, voor de hand liggende, indicatie is dat wanneer de stofzuiger de viezigheid op de vloer niet meer goed opzuigt dat dit naar alle waarschijnlijkheid betekent dat de stofzuigerzak te vol zit. Het is aan te raden om een stofzuigerzak die voor ⅔ vol zit te vervangen. Het is verstandig om de aanwijzingen op de stofzuiger en de stofzuigerzak te lezen, dit zorgt voor een duidelijker beeld van hoe de stofzuiger het best werkt. Een belangrijke bijkomstigheid van de stofzuigerzakken is dat deze de juiste zakmaat moet hebben en dat deze ook daadwerkelijk beslist is voor jouw stofzuiger.

Stofzuigerborstel schoonmaken of vervangen

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het onderhouden van de stofzuiger is de stofzuigerborstel. Dit is de vlakke bevestiging aan de voet van de stofzuigerstang, deze maakt contact met de vloer. Door het hoofd ondersteboven te klappen is het mogelijk om te zien of deze verstopt is door viezigheid en dus gereinigd moet worden.

Bij het reinigen is het handig om een schaar of alleen je vingers te gebruiken. De stofzuigerborstel hoeft niet brandschoon te zijn, maar de grootste viezigheid moet wel verwijderd worden. Naast het schoonmaken moet de borstel ook gecontroleerd worden op slijtage. Een handige indicatie voor slijtage is door de borstel te vergelijken met een nieuwe. Indien er heel veel verschil tussen zit kan het verstandig zijn een nieuwe aan te schaffen. Er zijn voldoende websites die een breed assortiment aanbieden van stofzuiger onderdelen waaruit gekozen kan worden.

Stofzuigerstang en slang ontstoppen

De slang controleren op verstoppingen is een onderhoudspunt dat niet zo vaak uitgevoerd hoeft te worden als de stofzuigerzak vervangen, maar moet toch zo nu en dan gedaan worden. Indien de zuigkracht niet door de stang komt, kan dit verholpen worden door bijvoorbeeld voorzichtig een bezemsteel door de stang heen te duwen. Hierdoor kunnen de eventueel grote obstakels worden verwijderd uit de stofzuigerstang.

Filters reinigen

Vervang of reinig alle filters op de stofzuiger. Veel, vooral nieuwere, stofzuigers hebben filters op de uitlaat om deeltjes op te vangen die erin achterblijven. Door de handleiding te lezen kun je erachter komen of de stofzuiger deze heeft. Deze filters moeten regelmatig schoongemaakt worden en eens in de zoveel tijd vervangen worden. Wanneer de filter van schuim of plastic is, is het mogelijk om deze schoon te spoelen met water.

Laatste gedachten over onderhoud van een stofzuiger

Een stofzuiger is, net als ieder ander apparaat, afhankelijk van onderhoud om zo efficiënt mogelijk te werken. Vanwege de verschillende onderdelen binnen een stofzuiger heeft dit soms wat extra zorg of juist een grondige reiniging nodig. Wanneer je weet hoe het moet is dit gemakkelijk uit te voeren.

Related Posts