Home materiaal De voor- en nadelen van gietvloeren

De voor- en nadelen van gietvloeren

Door Marieke
Gietvloeren; de voor- en nadelen

Een gietvloer sluit naadloos aan bij een modern interieur, maar past ook ontzettend goed bij een industrieel interieur. Een gietvloer kun je in elke ruimte van het huis aanbrengen. Het is bij het kiezen van een nieuwe vloer is het altijd goed om de voordelen en de nadelen tegen elkaar af te wegen. Zo is dat ook met gietvloeren. Een gietvloer kent een groot aantal voordelen, maar evenzoveel nadelen. We zetten deze voor je op een rijtje aan de hand van een aantal belangrijke criteria.

Voordelen

Onderhoud

Een groot voordeel van een gietvloer is dat deze makkelijk in onderhoud is. Een gietvloer is een egaal gladde vloer en heeft geen naden – zoals bijvoorbeeld bij laminaat – waar vuil tussen gaat zitten die je er maar moeilijk uit krijgt. Het schoonmaken van een gietvloer is dan ook een stuk makkelijker dan het schoonmaken van plavuizen, laminaat of tapijt.

Waterdicht

Gietvloeren zijn volledig waterdicht. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een emmer water die over de vloer gaat tijdens het schoonmaken. Je kunt een gietvloer daarom ook prima in de badkamer laten aanbrengen. Door een gietvloer in elke ruimte in je huis aan te laten brengen creëer je een open effect doordat alle ruimtes met elkaar worden verbonden.

Slechts enkele millimeters dik

Een gietvloer is slechts enkele millimeters dik. Als je je vloer wilt vernieuwen dan kun je een gietvloer prima over je bestaande vloer gegoten worden. Een gietvloer is zelfnivellerend, dat betekent dat het gewoon op het vloeroppervlak gegoten kan worden zonder dat je deze hoeft te egaliseren. Doordat een gietvloer slechts enkele millimeters dik is zit je ook goed met vloerverwarming. Een gietvloer geleidt de warmte goed.

Lange levensduur

Een van de grootste voordelen van een gietvloer is de lange levensduur. Waar andere vloeren allang versleten zijn gaat een gietvloer nog veel langer mee. Je kunt eens in de ongeveer 10 jaar een vloercoating opnieuw aanbrengen waardoor je niet de hele vloer opnieuw hoeft laten te vervangen, maar daarmee alleen de toplaag worden vernieuwd.

In elke kleur verkrijgbaar

Een gietvloer is in elke kleur verkrijgbaar. Zo kun jij de kleur precies aanpassen aan de stijl van jouw woning.

Lees ook: Vloerverwarming in combinatie met een gietvloer  

Nadelen

Zonder goede behandeling kans op krassen

Gietvloeren zijn zeer sterke en duurzame vloeren. Een dergelijke vloer is licht flexibel en voelen comfortabel aan. Toch kunnen op deze vloeren wel degelijk krassen ontstaan wanneer deze vloer niet goed beschermt. Bevestig daarom viltjes onder de stoelpoten en plaats ook een doorzichtige beschermende mat onder de bureaustoel. Voorkom ook krassen door het schuiven van meubels. Een schoonloopmat bij de voor- en achterdeur zorgt er al voor dat 90% van het vuil in de mat achterblijft en niet op de vloer terecht komt. Dat voorkomt al de meeste krassen die veroorzaakt worden door zand en steentjes. Eigenlijk is het niet anders dan bij bijvoorbeeld een PVC-, parket-, of laminaatvloer.

Plaatsen duurt een paar dagen

Het plaatsen van een gietvloer is een precies en secuur werk. De vloer moet er strak in komen te liggen. Om dit voor elkaar te krijgen om je het gieten van een vloer aan een deskundige overlaten. Een gietvloer leggen kost tijd. Houd er rekening mee dat je enkele dagen niet in de ruimte kunt komen.

Relatief duur

Een gietvloer is een relatief dure vloer. Je betaalt echter wel voor een hoge kwaliteit en een lange levensduur.

Lees ook: Je woning inrichten? 3 redenen om voor een gietvloer te kiezen
Lees ook: 5 stoere vloeren voor een industrieel interieur

Related Posts