Home Klustips Buiten schilderen door de winterschilder?

Buiten schilderen door de winterschilder?

Door bouwsuper
Winterschilder | Buiten schilderen in de winter

Kan ik in de winter eigenlijk wel buiten schilderen? Tot welke temperatuur kan het nog? Logische vragen en het is goed om daar even bij stil te staan in dit artikel. Want schilderen in de winter; ja dat kan! We gaan het je in dit artikel allemaal uitleggen. En ook waar je rekening mee moet houden als je in de winter je buitenboel wilt schilderen. Of kies je toch voor een winterschilder?

Buiten schilderen in de winter?

Buitenschilderwerk kan tegenwoordig prima in de winter plaatsvinden. Je kunt het zelf doen, maar je kunt het ook laten doen door een erkende schilder. En dat heeft een bijkomend voordeel. Het laten schilderen van de kozijnen, je gevel of de deuren in het winterseizoen is relatief voordelig. Waarom het inschakelen van een zogeheten winterschilder goedkoper is dan een ‘normale’ schilder leggen we uit in dit artikel. Ook gaan we in op de redenen waarom buiten schilderen tegenwoordig uitstekend in de winter uitgevoerd kan worden.

Ja, dat kan!

De hoofdvraag is natuurlijk; kan ik buiten schilderen als het buiten heel koud is? Ja, dat kan! Er zijn wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je in het winterseizoen buiten gaat schilderen, want niet iedere verf is bijvoorbeeld geschikt.

Er zijn speciale verfsoorten die zeer geschikt zijn om in de winter te gebruiken. Kies daarvoor een verfsoort die sneldrogend is en na 1 uur kleefvrij is.

Buiten schilderen in de winter; hier houd je rekening mee!

Er zijn een aantal belangrijke factoren om te bepalen of er in de winter buiten geschilderd kan worden:

  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Weersomstandigheden

Temperatuur

Als de temperatuur boven het vriespunt is, dan kan er geschilderd worden. Ook als de temperatuur beneden het vriespunt komt, dan kan de schilder allerlei maatregelen nemen om toch aan de slag te kunnen. Zo kan hij voorbeeld een soort tent bouwen rondom de te schilderen deur, muur of kozijn en het daarbinnen verwarmen met straalkachels. Deze maatregelen worden hieronder nog uitgebreider beschreven. Wordt het echt lastig om buiten te schilderen in verband met de weersomstandigheden, dan kun je er altijd nog voor kiezen om het houtwerk alleen in de grondverf te zetten en later – als het beter weer is – de klus af te maken.

Luchtvochtigheid

Ook de luchtvochtigheid is een belangrijk gegeven voor de kwaliteit van het schilderwerk. Een hoge luchtvochtigheid kan nadelig zijn voor de kwaliteit van het schilderwerk. Het duurt dan te lang dat de verf droog is. De luchtvochtigheid mag tot zo’n 85% zijn bij gebruik van professionele verf, maar dit ligt niet bij alle verfsoorten zo hoog. Laat je daarom goed adviseren als je op zoek bent naar de juiste verfsoort.

Bijkomend voordeel is dat de luchtvochtigheid op een koude winterdag vaak laag is en daarmee kunnen de omstandigheden als het gaat om luchtvochtigheid in de winter vaak nog beter zijn dan in de zomer.

Weersomstandigheden

Als het koud is kun je prima buiten schilderen. Maar regelmatig zullen schilders ook last hebben van regen, wind, sneeuw of andere weersomstandigheden. Deze weersomstandigheden zijn niet ideaal om buiten te schilderen. In de praktijk zullen winterschilders het te schilderen oppervlak beschermen met bijvoorbeeld een scherm.

De Winterschilder

Ondanks koude temperaturen en andere winterse weersinvloeden kan er tegenwoordig uitstekend buiten geschilderd worden door schilders. Dit komt vooral door de komst van nieuwe professionele verven en dankzij het gebruik van doorwerkmaterialen. Om te bepalen of er in de winter geschilderd kan worden is het van belang de temperatuur, de luchtvochtigheid en de weersomstandigheden in de gaten te houden. Een professioneel schildersbedrijf weet exact wanneer het buitenschilderwerk nog aangepakt kan worden in de winter.

De kwaliteit van het aangebrachte verfsysteem wordt bij buitenschilderwerk veelal bepaald door de luchtvochtigheid. Men zegt ook wel; liever kou dan dauw.

Hoe kan de winterschilder toch buiten schilderen?

Er zullen omstandigheden zijn dat een winterschilder niet aan de slag kan. Toch zal de schilder zodra de mogelijkheden het toelaten wat betreft de omstandigheden er alles aan doen om te kunnen schilderen. De schilder gebruikt een steiger die langs de muur wordt opgebouwd die wordt afgedekt met een zeil. Zo ontstaat er een soort tent om het te schilderen object en kan de wind en regen niet bij het schilderwerk komen. Vaak worden er ook straalkachels gebruikt en soms verwarmt de schilder zelfs het houtwerk.

De winterschilder is goedkoper

Een winterschilder is letterlijk gezien dezelfde schilder als de schilder in de zomer bij je langskomt. Maar aangezien schilders in de winter gewoonweg minder werk hebben, hanteert de zogeheten winterschilder vaak een lager uurtarief. Een ander bijkomend voordeel bij het inschakelen van de winterschilder is dat deze vaak op korte termijn beschikbaar is. In de zomer zijn schilders immers vrijwel altijd al helemaal volgepland met schilderwerk. Bij een erkend Betere Schilder haal je niet alleen een voordelige winterschilder in huis, maar ben je ook zeker van kwaliteit en uitstekende garantie.

Voordelen van een winterschilder

Een schilder heeft doorgaans minder klussen in de winterperiode. Daardoor hoef je minder lang te wachten tot een schilder bij je aan de slag kan. Daarnaast weet een professionele schilder precies wat er nodig is en hoe hij op de beste manier aan de slag ka  gaan onder de omstandigheden die er zijn. Ook een niet onbelangrijk punt zijn de steigers die rondom je huis staan. In de winter zul je er geen last van hebben. In de zomer wil je graag buiten zitten en kunnen de steigers storend zijn. En, een schilder is in de winter vaak goedkoper dan in drukke zomerperiodes. Heel veel voordelen dus, maar wel voor dezelfde hoogwaardige kwaliteit en deskundig advies.

Wil je nog meer besparen op de kosten? Dan is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Er kan namelijk een groot prijsverschil tussen de verschillende schilders zitten. Verschillende offertes bieden inzicht in de werkwijze en in de prijskwaliteitverhouding.

Naast het opvragen van offertes kun je ook letten op keurmerken die de schilders bezitten. Een keurmerk zegt iets over de kwaliteit die ze leveren. Je kunt ook referenties opvragen bij je familie, vrienden, buren of de reviews via Google of Facebook over een betreffende schilder lezen. Deze manieren bij elkaar geven een goede indruk van de kwaliteit, maar ook van de klantvriendelijkheid van het schildersbedrijf.

Lees ook: Een houten schutting schilderen: 6 tips
Lees ook: Buiten schilderen: 5 tips

Related Posts

1 Reactie

Marie de Jonge 3 december 2019 - 12:04

Goed om te weten dat een winterschilder naast dat deze goedkoper is, ook vaak op korte termijn beschikbaar is. Ga in mijn omgeving even rondvragen voor vakmannen. Hopelijk kan mijn schilder klus binnenkort nog uitgevoerd worden!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.