Home Klustips Buiten schilderen: 5 tips

Buiten schilderen: 5 tips

Door Judith

Buiten schilderen is meestal een stuk lastiger dan binnen. Je bent afhankelijk van het weer, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Bovendien werk je vaak op een lastige hoogte, bijvoorbeeld als je de boeidelen of dakgoten aan het schilderen bent. Wil jij buiten gaan schilderen? Dit zijn 5 tips om rekening mee te houden.

1. De ideale temperatuur

Verf heeft altijd een bepaalde temperatuur die het beste werkt. Meestal is dat kamertemperatuur, maar het mag gerust iets warmer of kouder zijn. Doorgaans wordt geadviseerd om niet te schilderen als het warmer is dan 25 graden. De verf wordt dan dunner door de warmte, loopt sneller uit en droogt minder mooi op. Is het kouder dan 10 graden, dan kun je ook beter niet schilderen. De verf kan dan gaan klonteren en het duurt veel langer voor de verf opdroogt. Zelfs als je je huis verkoopklaar aan het maken bent, is het wel van belang dat het resultaat netjes en goed is.

2. Niet te vochtig

Vooral in de wintermaanden is de luchtvochtigheid vaak vrij hoog. Hoe kouder de lucht, hoe sneller de luchtvochtigheid omhoog gaat. Het probleem met een hoge luchtvochtigheid is dat dit invloed heeft op de manier van drogen van de verf. De luchtvochtigheid is het beste niet lager dan 20% en niet hoger dan 80%. Daaronder droogt de verf te snel op, erboven duurt het juist veel te lang voordat de verf gaat drogen. En is het echt erg vochtig, dan kan dat ook weer invloed hebben op het eindresultaat.

3. Werk netjes

Veel mensen denken dat het buiten schilderen veel simpeler is dan binnen. Ga je de kamer schilderen, dan moet je alles netjes afplakken. Je hoeft buiten niet alles af te dekken en je hele huis ligt ook niet vol stof van het schuren. Toch moet je wel netjes werken, ook als je buiten bezig bent. Verfspetters zijn heel erg moeilijk te verwijderen van tuintegels. En uiteraard is het ook niet zo mooi als je planten helemaal bespat zijn met verf. Het beste kun je dus bestrating even afdekken en ook de planten onder een zeiltje doen als je er vlak bij werkt.

4. Op hoogte: werk veilig

Werk je op hoogte, bijvoorbeeld aan de dakgoten? Werk dan veilig! Vaak is een ladder niet zo veilig, omdat je je handen dan niet vrij hebt. Een rolsteiger is dan een veel betere optie. Een rolsteiger kun je gewoon opbouwen tot de hoogte die je nodig hebt. Heb je een steiger, vergeet dan vooral de kantplanken niet! Deze zorgen ervoor dat je wel goed bij je werk kunt, maar niet het risico loopt van de steiger te vallen. Je kunt kantplanken online kopen als je de afmetingen van je steiger weet.

5. Gebruik een stofkapje

Veel mensen denken dat je buitenshuis geen stofkapje nodig hebt tijdens het schuren. Maar niets is minder waar! Het stof verspreid zich wel sneller dan binnenshuis, maar nog steeds krijg je heel veel stof in de directe omgeving. Dat adem je allemaal in, ook al zie je het niet. Het gevolg is dat je behoorlijk last kunt krijgen van je luchtwegen. Gebruik dus ook bij buitenwerk gewoon een stofkapje om je luchtwegen te beschermen.

Buiten schilderen is wat anders dan binnen. Je moet met heel andere dingen rekening houden. Binnenshuis werk je meestal lager en bovendien hoef je dan geen rekening te houden met het weer. Dat is bij buitenschilderwerk wel anders! Toch kun je zelfs in de winter wel redelijk buiten schilderen, mits je wacht tot de omstandigheden goed zijn. De lente en de herfst zijn de beste seizoenen voor buitenschilderwerk.

Related Posts