Home Wonen Een schilderij ophangen; zo doe je dat!

Een schilderij ophangen; zo doe je dat!

Door Marieke
Schilderij ophangen

Een schilderij ophangen, dat doe je wel even. Maar met een schilderij ophangen kan nog heel veel misgaan. Een gat in de muur boren is dan wel zo gepiept, maar als het gat er eenmaal zit en het schilderij hangt, dan is het lastig om het nog te veranderen. Had-tie toch maar iets meer naar links, rechts, boven of onder gehangen. En dan moet het ook nog eens recht hangen. In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op moet letten als je een schilderij aan de muur wilt hangen.

Wacht nog even

Als je net bent verhuisd, wacht dan nog even met het ophangen van schilderijen. Woon eerst eens een paar weken in je huis en bekijk of je meubels zo wel fijn staan, of er ergens nog een lamp of een plant moet komen, enzovoorts. Staat alles naar wens? Bekijk dan eens waar je wat aan de muren wilt hangen.

Bekijk het van een afstandje

Je weet wat je aan de muur wilt en waar je het ongeveer aan de muur wilt hangen. Schakel nu hulp in van je partner, je buurman, een goede vriend of familielid. Laat diegene het schilderij tegen de muur houden zodat jij het van een afstandje kan beoordelen. De juiste plek gevonden? Zet dan met potlood wat lijntjes op de muur.

Tip 1: Het is een kwestie van smaak, maar over het algemeen wordt geadviseerd om het midden van het schilderij op ooghoogte te hangen.

Tip 2: Laat tussen het schilderij en je bank of andere meubel een minimaal verschil van 15 cm.

Tip 3: Let op symmetrie. Hang een schilderij in het midden van de bank, een muur, of in combinatie met andere schilderijen.

Goed aftekenen op de muur

Het is belangrijk dat je echt goed bepaalt wat het midden van een schilderij is en waar dat dan precies op de muur moet komen. Meten = weten en wees jezelf ervan verzekerd dat het goed is. Let er wel op dat het ophangsysteem vaak enkele centimeters onder de bovenrand van het schilderij zit. Je zult niet de eerste zijn die een gat boort op de plek waar eigenlijk de bovenkant van het schilderij had moeten komen. Meet ook die afstand goed op en boor het gat enkele centimeters onder die lijn.

Gebruik de juiste materialen

Niet elke muur is hetzelfde, maar ook niet elk schilderij is hetzelfde. Kies een ophangsysteem wat past bij jouw muur en bij jouw schilderij. In hout kun je een spijker of haakje gebruiken als je een schilderij wilt ophangen die niet zwaar is. In steen gebruik je een plug en een schroef of een betonhaakje. Heb je een holle plaatwand en een zwaar schilderij, kies dan ook de juiste plug die geschikt is voor een holle wand.

Tip 4: Zorg altijd dat de bevestiging sterk genoeg is voor je muur om het gewicht van het schilderij te kunnen houden.

Tip 5: Er kan elektra of waterleidingen in de muur verwerkt zijn. Houd daar rekening mee bij het boren van een gat.

Tip 6: Ga je boren? Zet dan het schilderij even in een andere ruimte. Door het boren kan het schilderij beschadigd raken of vies worden. Zet andere meubels ook goed aan de kant tijdens het boren. Laat iemand een stofzuiger onder de plek houden waar jij het gat gaat boren. Het meeste stof zal direct in de stofzuiger terechtkomen.

Gebruik een waterpas

Niets is irritanter dan een schilderij die scheef hangt. Altijd valt jouw oog daar precies op. Wil je zeker weten dan een schilderij recht hangt, gebruik dan een waterpas. Plaats de waterpas op de bovenkant van een schilderij en kijk of de luchtbel precies in het midden valt. Zo niet, verschuif dan het schilderij iets, net zolang totdat het schilderij helemaal recht en waterpas hangt.

Verlichting

Wil je een schilderij nog mooier uit laten komen? Kies dan voor een ophangsysteem met verlichting. De ruimte wordt nog sfeervoller en het schilderij zal meer opvallen.

Related Posts