Home materiaal Wat is het verschil tussen een kamersteiger en een rolsteiger?

Wat is het verschil tussen een kamersteiger en een rolsteiger?

Door Judith

Als je gaat klussen op hoogte, is een steiger erg praktisch. Je hebt dan een stabiele, stevige ondergrond waar je op kunt werken. Maar als je gaat zoeken, zie je al snel dat er verschillende soorten steigers zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de rolsteiger en de kamersteiger. Op afbeeldingen lijken ze best veel op elkaar. Dus wat is nou eigenijk het verschil?

1. Hoogteverschil

Het eerste verschil is het doel van de steigers. Zoals de naam al zegt is een kamersteiger bedoeld voor in een kamer. Daarom is de werkhoogte niet zo heel hoog. Een kamersteiger wordt meestal opgebouwd in kamers van 4-6 meter hoog. Het steiger zelf blijft dus doorgaans laag. Terwijl een rolsteiger vooral wordt gebruikt voor werk op veel grotere hoogte, meestal zo’n 6-12 meter. Het kan best lastig zijn om een rolsteiger te bouwen als hij maar 3 of 4 meter hoog moet zijn, omdat de delen meestal langer zijn.

2. Binnen of buiten

Een kamersteiger is bedoeld voor gebruik binnen gebouwen. Een rolsteiger wordt meestal buiten gebruikt. Dat verschil merk je natuurlijk ook aan de materialen. Een kamersteiger kan op zich wel buiten gebruikt worden, maar is er niet tegen bestand om lange tijd in regen en nattigheid te staan. Terwijl een rolsteiger prima een aantal weken achter elkaar buiten kan staan zonder dat dat problemen geeft.

3. Wielen en stelhoogte

Een rolsteiger en een kamersteiger hebben allebei zwenkwielen. Het verschil is dat de wielen bij een rolsteiger ook nog in hoogte verstelbaar zijn. We hebben het dan over de stelhoogte van de wielen. Dat is ideaal als de steiger op een ongelijke ondergrond komt te staan, bijvoorbeeld in de tuin. Een kamersteiger staat over het algemeen op een vlakke ondergrond en heeft geen verstelbare wielen.

4. Opbouwen van de steiger

Er is ook een flink verschil in het opbouwen van de steigers. Een rolsteiger is zo groot dat hij het makkelijkst met twee personen wordt opgebouwd. Het is haast onmogelijk om dit in je eentje te doen, tenzij je echt heel handig bent. Een kamersteiger is erop gemaakt om gemakkelijk opgebouwd te worden door een persoon. Je kunt dit dus eenvoudig in je eentje.

5. Stabilisators

Aan de zijkanten van de steiger kunnen stabilisators vastgemaakt worden. Zij houden een steiger in evenwicht. Een rolsteiger heeft deze stabilisators haast altijd nodig, omdat de steiger hoog wordt. Bij een kamersteiger zijn ze alleen nodig als je op grote hoogte werkt. Pas als de steiger boven de 4,5 meter hoog wordt, heb je de stabilisatorstangen nodig.

6. Compact vs. groot

Een kamersteiger is doorgaans heel compact. Ze zijn in verschillende breedtematen te krijgen. De smalste kamersteigers kunnen met gemak door deuropeningen en smalle gangen. Een rolsteiger is eigenlijk altijd breder. Je zult een rolsteiger eerst in onderdelen door een smalle opening moeten brengen en pas opbouwen waar je hem gaat gebruiken.

7. Het prijskaartje

Een kamersteiger is kleiner en dus goedkoper dan een rolsteiger. Er wordt ook gebruik gemaakt van iets andere materialen. Goede kamersteigers van Steigervoorweinig.nl kosten ongeveer €200-€300. Terwijl een standaard rolsteiger al snel meer dan €700 kost. Beide typen steigers kun je naast de basis meestal nog uitbreiden met extra onderdelen.

Een kamersteiger en een rolsteiger lijken op elkaar, maar hebben best veel verschillen. Natuurlijk hangt je keus voor een groot deel af van de klus die je hebt. Wil je je dakgoten vervangen op 9 meter hoogte, dan is een kamersteiger niet praktisch. Terwijl een rolsteiger weer niet handig is als je op 4 meter hoogte een spanplafond gaat plaatsen.

Related Posts