Home Klustips Betonpoeren: hiervoor gebruik je ze

Betonpoeren: hiervoor gebruik je ze

Door bouwsuper
Betonpoeren hiervoor gebruik je ze

Een goede constructie heeft ook een goede fundatie. Gebouwen worden niet zomaar op zand, of een andere grondsoort, neergezet. De fundatie moet ervoor zorgen dat het gebouw op zijn plaats blijft. Dus ook scheefzakken voorkomen. Als je op een kleiner niveau gaat bouwen is een fundatie ook relevant. Dit kan door gebruik te maken van betonpoeren.

Betonpoer

Een poer is in feite een blok waarop een dragende constructie staat. De poer zorgt ervoor dat de kracht wordt overgebracht op de ondergrond. Het meest voorkomende materiaal dat voor poeren gebruikt wordt is beton. Vandaar de naam betonpoeren. Betonpoeren kun je zelf maken door een bekisting in de grond te maken en vol met beton te storten. Naast het feit dat het best wat werk is , is het vooral omslachtig en duur. Een betonpoer kun je namelijk ook prefab kopen.

Schutting

Schutting

Een schutting plaatsen gebeurd vaak door gebruik te maken van houten palen. De kwaliteit van hardhouten palen kan ervoor zorgen dat de schutting meer dan tien jaar blijft staan. Maar is het wel zo stevig? En wil je dat je schutting tientallen jaren meegaat? Maak dan gebruik van betonpoeren. Je kunt deze blokken beton in allerlei afmetingen kopen. Plaats vervolgens onder iedere schuttingpaal een poer. Zorg dat de beton nog net boven de grond uitkomt. Bevestig vervolgens de houten paal van je schutting aan de poer.

Schuur

Naast het verankeren van schuttingpalen kun je een volledige schuur ook plaatsen op poeren. Vaak wordt er voor de fundatie gekozen met een volledige betonvloer. Naast de hoeveelheid werk is het over het algemeen duurder om een vloer te storten. Als je onder de palen die de constructie dragen, een betonpoer plaatst, ben je er ook. Vervolgens kun je in de schuur tegels leggen als vloer.

Veranda

Als je een veranda gaat bouwen, wil je graag een mooie terrasvloer. Hoewel je ook wel een mooie betonvloer kan storten is dit niet wat de meeste mensen willen. En het is ook niet de bedoeling dat je veranda bij de eerste beste windvlaag, wegwaait. Ook in die situaties is het eenvoudig om prefab betonpoeren te gebruiken. De constructie van de veranda is voldoende verankerd en je kunt een terrasvloer naar keuze laten maken.

Lees ook: Betonwapening: wat heb je nodig?

Carport/overkapping

Een carport of andere overkapping moet over het algemeen vooral functioneel zijn. Dan is het vastzetten van een paar palen op een betonpoer goed genoeg. Zeker als je niet al teveel ruimte hebt is het eenvoudig om op de hoeken een poer in te graven. Vervolgens bevestig je de palen aan de poeren vast en daarbovenop een dak. Daarmee heb je een functionele overkapping.

Lantaarnpalen

Bovenstaande voorbeelden gaan over het dragen van een constructie. Maar als je een oprijlaan of grote tuin bezit, wil je misschien lantaarnpalen plaatsen. Een betonpoer is een prima middel om je lantaarnpaal goed te verankeren. Even een poer ingraven en je bevestigt de paal bovenop de poer en hij waait niet meer om.

Het is wel duidelijk dat het gebruik maken van betonpoeren eenvoudiger is dan een betonvloer storten. Daarnaast kun je ook lantaarnpalen of hekpalen eenvoudig verankeren.

Lees ook: Beton ciré; wat is het eigenlijk?
Lees ook: Betonplex: Wat is het en wanneer gebruik je het?

Related Posts