Home Gereedschap Betonwapening: wat heb je nodig?

Betonwapening: wat heb je nodig?

Door Judith

Wanneer je met beton werkt, heb je niet altijd een betonwapening nodig. Maar soms is dat wel praktischer en veiliger. Vrijwel elke betonnen constructie dient gewapend te zijn. Weet je niet precies hoe het nou zit met beton en betonwapening? Wij vertellen je wanneer je betonwapening nodig hebt en hoe je dat dan het beste kunt doen.

Wanneer heb je betonwapening nodig?

Kort gezegd: betonwapening heb je in elke betonconstructie nodig, uitgezonderd betonblokken en korte kolommen. Alle langere en plattere constructies, zoals vloeren en balken, dienen gewapend te zijn. Beton scheurt namelijk snel. Wanneer ongewapend beton begint de scheuren, wordt de constructie aangetast waardoor het steeds sneller zal gaan scheuren. Uiteindelijk stort de constructie in. Met bewapend beton heb je dat probleem niet, omdat de druk wordt verdeeld over de wapening. Er kunnen wel scheuren komen in gewapend beton, maar de scheuren tasten de constructie niet aan.

Kant- en klare betonwapening kopen

Voor gewone thuisklussen koop je meestal betonwapening in de bouwmarkt. Dit zijn doorgaans stukken betongaas die je zelf in je betonconstructie kunt verwerken. Kant- en klare betonwapening is er in verschillende soorten. Zo zijn er de grote, grove netten voor bijvoorbeeld het leggen van een vloer of het gieten van een betonmuur. Er zijn ook fijnere netten betongaas, die vooral voor kleinere constructies worden gebruikt. Deze fijnere betongaas netten worden ook veel gebruikt voor het maken van betongaas schuttingen.

Zelf je betonwapening maken van betonijzer

Soms kun je beter zelf je betonwapening maken van betonijzer. Je bestelt dan staven betonijzer die je zelf aan elkaar last. Dit kan praktisch zijn als je een constructie wilt maken die niet recht en vlak is. Je kunt ook betonijzer op maat bestellen, zodat je je wapening gemakkelijker kunt maken. Dit is vooral praktisch als je echt opvallende vormen nodig hebt. Vaak voldoet het simpele betongaas, maar in sommige constructies is dat niet ideaal om te gebruiken. Denk aan het maken van een betonbalk, waarbij je een kooivormige wapening nodig hebt.

Geen wapening? Weet wat je doet!

Betonwapening is in veel constructies een absolute must. Je kunt wel een constructie maken zonder wapening, maar over het algemeen is dat niet erg verstandig. Je hebt dan veel meer kans op scheuren en zelfs op het instorten van je beton. Zeker wanneer je beton op hoogte toepast (denk aan de vloer van de eerste verdieping, een betonbalk boven de deur of een betonnen kolom in de woonkamer) wil je dit risico niet lopen. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn om de wapening achterwege te laten!

Voor betonwapening is niet zoveel nodig. Je maakt een stalen constructie die vervolgens bedekt wordt met het beton. Het hoeft niet mooi te zijn, want uiteindelijk zie je er toch niets van. Je kunt in principe zelf een betonwapening maken, want erg moeilijk is het niet. Maar het maakt de constructie wel veel sterker en betrouwbaarder. Het is dus absoluut aan te raden om betonwapening te gebruiken voor je betonconstructie.

Related Posts